Välkommen till Kultimeras digitala utbudsdag! Konst- och kulturutbud för barn och unga i Gävleborg och en föreläsning på tema kultur och skola.
I samband med varje film finns kontaktuppgifter. Tveka inte att höra av er!
1

Välkommen till vårens utbudsdag!

För vårens utbudsdagar delar vi värdskap och rör oss genom länet. I år skulle vi ha setts i Hudiksvall på Hälsinglands museum.
Därför hälsar just Lars Berglund, museipedagog på Hälsinglands museum oss välkomna till denna digitala utbudsdag och det verkar som om han har tagit in lite extrahjälp…

02:40 min

2

Arkiv Gävleborg!

Arkivpedagog Solveig Östlund Blomgren berättar om Arkiv Gävleborgs gratis utbud för skolor och ger några exempel på hur det kan gå till på stadsvandringar i Gävle och i Sandviken.

Våren 2021 erbjuder Arkiv Gävleborg endast digitala visningar och lektioner på grund av pandemin.

3:16 min

3

Filmverksamhet från Kultur Gävleborg!

Hör Henrik Harrysson berätta om filmkompetens och hur film blir ett allt vanligare kommunikationsmedel bland barn och ungdomar.

3:19 min

4

Första filmen av två från Folkteatern Gävleborg!

Litteraturhuset Trampolin, Kulturskolan och Kulturcentrum i Sandviken kom med en förfrågan till Folkteatern Gävleborg om att delta i deras läs- och skaparprojekt för högstadiet.

2:32 min

5

Mer film från Folkteatern Gävleborg!

I Folkteatern Gävleborgs film presenteras några av de 17 scenkonstnärer som nyligen rekryterats. De ligger nu i startgroparna för att skapa de kommande årens repertoar för såväl barn och unga som för vuxna. Hösten 2021 kommer Folkteatern tyvärr inte kunna erbjuda någon produktion för den unga publiken. Men vi ser oerhört mycket fram emot att under 2022 åter möta publiken på skolor runt om i regionen!

Här finns mer information om de nya medarbetarna

6:11 min

6

Föreläsning: Khazar Fatemi - Kultur, identitet och tillhörighet

Khazar Fatemi arbetar som journalist och dokumentärfilmare. De senaste åren har hon rapporterat från ett 20-tal länder, framför allt konfliktstater som Syrien, Irak, Afghanistan, Colombia och Myanmar.

Khazars föreläsning kommer endast finnas tillgänglig till 20 maj. 

Se mer!
Serien “Kultur i farozonen” finns nu på SVT play och fram till 18 maj
https://www.svtplay.se/kultur-i-farozonen

Filmen – Där mitt hjärta slår
https://vimeo.com/300579227
lösenord: KIF

45:45 min

Glöm inte att ta många pauser, prata om vad du sett med en kollega!
7

Gävle Symfoniorkester presenterar digitala Förskoleklassiker!

Nu finns konserten Förskoleklassiker på YouTube, fritt att använda i klassrummet!

Gävle symfoniorkester har i flera år spelat konserten Förskoleklassiker, en uppskattad introduktion till den symfoniska musikens värld för sexåringar. Eftersom det här året har varit som det har varit bestämde vi oss för att låta filmaren Jonas Embring skapa tre kortare filmer av konserten. Vi får följa med en förskoleklass från Sätraängsskolan när de går på konsert. Redan i foajén står några av musikerna och berättar om sina instrument och sedan är det dags att gå in i konsertsalen och se och höra vad som händer där!

2:09 min

8

Hemslöjd!

Slöjdhandledarutbildningen genomför i samarbete med Västerbergs folkhögskola i Storvik. I filmen presenterar Louisa Westberg kursansvarig och Eva Carlborg, verksamhetsutvecklare slöjd, de olika momenten som ingår i utbildningen. Vi planerar en ny kurs till hösten med första kurstillfället den 2 – 3 november. Anmälan kommer att öppna på skolans hemsida i mitten av augusti.

Du kan också läsa mer i häftet Barnen och hemslöjden, som du kan ladda ner gratis från nätet.

6:49 min

9

Utbud från Hälsinglands museum!

RosaTaikon – konsten och kampen.

Elin Thomasson, ansvarig för nationella minoriteter  och Abedin Denaj, museipedagog berättar, utifrån Rosa Taikon,  om Hälsinglands museums arbete med att öka kunskap och förståelse om de nationella minoriteterna,  om diskriminering och mänskliga rättigheter för elever i länets grundskolor.

7:08 min

10

En hälsning från de litteraturfrämjande verksamheterna!

Litteraturhuset Trampolin!
Trampolin är ett litteraturhus för barn och unga som arbetar med att stärka barn och ungas läs- och språkutveckling genom olika estetiska uttrycksformer med fokus på berättande. Kolla in vår film för att se vad vi har att erbjuda er i länet!

Läs mer om utbud på Kultimera och från Litteraturverksamheten på Kultur Gävleborg nedan.

4:13 min

Ta en paus!
11

Använd Länsmuseet Gävleborg i skolan!

Använd museet i skolan!

På Länsmuseet Gävleborg finns mycket att använda som knyter an till skolans läroplaner. Våra utställningar om länets (och världens) historia och samhällsutveckling ka användas i de flesta av skolans ämnen. I vår konstsamling kan vi skapa visningar med olika teman till exempel, makt, kropp och ideal och skeenden i samhället.

3.00 min

12

En hälsning från scenkonsten på Kultur Gävleborg och Riksteatern Gävleborg!

Under Läs mer finns länkar till utbud som går att beställa i vår!

Dansproduktioner uppdaterad!

Boka innan 11 maj!

1:29 min

13

Världsarvet!

Glöm inte bort att anmäla dig till årets digitala Kunskapsdag för Världsarvet!
Anmäler dig gör du här!
Där finns även program och hålltider.

Sista anmälningsdag 30 april!

Kunskapsdagen är till för dig som på olika sätt har kontakt med Världsarvet Hälsingegårdar; inom politiken, via ditt arbete som tjänsteperson, via besöksnäring och entreprenörskap eller som intresserad av Sveriges senast utsedd världsarv!

0:33 min

Tack för år! Glöm inte att dela med er av utbudsdagen med fler!