Hej! Vad roligt att ni ska gå på bio!
Den här sidan kommer hjälpa dig att förbereda skolbioupplevelsen så att det blir en trygg och fin upplevelse för alla.
Tänk på att det förmodligen finns fler barn än du tror som aldrig har varit på en biograf förut. Det kan därför vara bra att prata med klassen om hur besöket kommer att gå till.
Hur tar ni er till biografen? Vilka andra kommer ni att möta där – t.ex. biografpersonal, andra klasser? När ni kommer in sätter ni er på era platser och när det blir mörkt startar maskinisten filmen. Eventuellt hälsar du, biografmaskinisten eller kommunens kultursamordnare välkommen – kolla gärna redan innan vem som ska göra detta! Det är också ett bra tillfälle att repetera några eller alla av följande punkter:
- Har man med sig mobiltelefoner så stänger man av dem innan filmstart.
- Under visningen får man gärna låta bli att prata för att inte störa de andras upplevelse, men självklart ingår det i ett biografbesök att reagera på filmen genom att t ex skratta högt vid roliga ställen. Det är inte heller farligt att bli rädd under en filmvisning, men det är viktigt att berätta särskilt för yngre elever att de kan söka upp en trygg vuxen om de känner sig oroliga, eller till och med lämna salongen en stund om det behövs.
- Självklart får man gå på toalett även under visningen, men det kan vara en bra idé att anpassa tidsschemat för att ge utrymme för toalettgång innan filmstart särskilt för yngre barn.
Kom även ihåg att kolla upp vad som gäller kring snacks: för många hör både popcorn och dryck till biografbesöket, men när det gäller skolbio finns det olika förhållningssätt. Kolla upp vad som gäller för din skola och din kommun!
Före besöket
-Gå igenom med gruppen hur ett biobesök går till. Läs ovan.
-Bestäm innan vilka regler ni ska hålla gemensamt.T ex. Stäng av mobilen redan i foajén. Vi går gemensamt till biografen både dit och hem. Förstör inte upplevelsen för någon annan. Förringa inte någon annans upplevelser och känslor.
-Försök att besvara de 8 frågorna i informationen. Det mår alla bra av.
1. Vad ska jag göra?
2. Var ska jag vara?
3. Vem ska jag vara med?
4. När ska jag göra det?
5. Hur länge ska det hålla på?
6. Vad ska hända sedan?
7. Vad behöver jag ha med mig?
8. Varför ska jag göra detta?
Informationen har du kanske, annars kan du be om den från kultursamordnaren.
-8. Varför ska jag göra detta?
Att se film på bio som barn är en förstärkt och uppslukande upplevelse som stimulerar fantasi, empati och kulturell förståelse. Det skapar gemensamma minnen och samtalsämnen med familj och vänner, vilket främjar social gemenskap. Dessutom erbjuder biobesök miljö där barn kan fördjupa sig i berättelser och viktiga budskap.
-Ofta finns det lärarhandledning till skolbiofilmer. Dessa kan man få tag på via kultimeras utbudssida eller på hemsidan till Svenska filminstitutet länkat till höger.
-Ibland är filmen baserad på en bok. Då kan man läsa boken tillsammans som förberedning.
-På kultimera.se kan det ligga en trailer, annars brukar de ofta gå att söka på youtube.se.
-Ibland kan man även få en länk till filmen i förberedningssyfte – kolla med din kommuns kultursamordnare eller Kultur Gävleborgs verksamhetsutvecklare för film för att få hjälp att se filmen i förberedningssyfte!
Under besöket
-Vissa barn tycker det är olustigt med mörker och höga volymer. Finns det hörselkåpor att ta med sig? Ofta kan man prata med biografpersonalen före eller under visningen och be dem att t ex anpassa ljudet eller ordna med neddimmat belysning ifall det behövs för yngre barn eller barn med NPF-diagnos.
Hos många kallas detta för en relaxed performance.
-Det händer att det uppstår skratt på fel ställen eller hån och suckar i salongen. Detta har ofta att göra med att något känns obekant. Därför kan det underlätta om eleverna är väl förberedda på vad de ska få uppleva. Kom ihåg att filmer kan aktivera och engagera eleverna! Känslor och reaktioner får komma!
-Biografpersonal kan hjälpa till med att eventuellt hitta plats för tjocka vinterjackor under den kalla årstiden och att låsa dörren så att de är trygga på sin plats.
Men försök att lämna värdesaker hemma.
-Det är ok att gå på toaletten eller att ta en paus om man behöver det. Men man får inte störa de andra. Vet man med sig att man kan behöva gå ut så kan man sätta sig på kanten nära utgången.
Efter besöket
-Lärarhandledningen är din vän! Här finns oftast förslag på samtal eller övningar att ha efteråt.
-Finns det ingen handledning specifikt för just den filmen ni ska se kan man med fördel nyttja olika allmänna filmhandledningar. Du kan hitta ett urval på Kultur Gävleborgs hemsida eller i spalten här till höger.
-Det viktigaste är att ni tar er tid för att prata om vad ni sett ihop. Försök att hålla samtalet öppet så att de inte går att svara med ett enkelt ja eller nej.
”Varför tror ni att hennes skor var röda?” istället för ”Såg ni att hennes skor var röda?”
-Det är bra om medföljande vuxna är neutrala i sina känslor och åsikter tills barnen och ungdomarna fått uttrycka sina. Fokusera sedan på att möta deras tankar i diskussion.
-Även om någon behöver avbryta ett besök eller upplevelse så betyder det inte att man inte har fått en fullgod upplevelse eller att ens sinnen inte är fyllda av intryck.
Inte heller behöver man veta vad man tycker direkt efter en föreställning. Det kan komma långt senare! Och det är ok.
Tillgänglighet
Om det finns barn i klassen med olika sorters funktionsvariation kan det vara bra att dubbelkolla på vilka sätt biografen är tillgänglig, och även att tänka igenom på vilka sätt barnet eventuellt behöver stöd att få olika hjälpmedel att fungera. Finns det ramp eller hiss, var i salongen finns rullstolsplats, hur ser det ut med handikapptoalett?
De flesta biograferna har hörselslinga, och några har även en anpassning för uppläst text. Sedan snart 10 år finns det också olika syntolkningsappar (t.ex. MovieTalk) som både erbjuder uppläst text och/eller syntolkning genom mobiltelefonen. För att dessa ska fungera behöver man ofta ladda ner ett specifikt ljudpaket och ha med sig egna hörlurar. Mer information om detta kan man hitta på t.ex. synskadades riksförbunds hemsida.
Ni har en fantastisk stund att dela framför er!