Filmtips till skolbio: åk 7 – gymnasiet

KULTUR GäVLEBORG
Tips till skolbio för högstadiet & gymnasiet

Läs mer om hur skolbio går till här, och spana även in våra filmpedagogiska tips. Notera att årskursförslagen kan överlappa. Generellt ska nedan filmer finnas i DCP-formatet som biograferna föredrar, men be biografägaren dubbelkolla med distributören vid bokning (Blu-Ray/DVD brukar generellt sett fungera också, men då kan distributören vara en annan). För mer info om filmerna rekommenderas handledningarna. Vill ni ha fler tips eller har andra funderingar, kontakta gärna vår verksamhetsutvecklare för film.

 

Högstadiet

Comedy Queen (Sverige, SF Studios, 94 min, åk 6-9) – Handledning kommer snart – Trailer
Sedan Sashas mamma dog är inget sig likt. Hon bestämmer sig för att inte alls bli som sin mamma och skriver en lista på saker som hon måste göra för att överleva sorgen: raka av sig håret, sluta läsa böcker, aldrig ta hand om något levande. Sist på listan skriver hon ner sin största utmaning: hon ska bli en Comedy Queen och få sin pappa att skratta igen.

Mina bröder och jag (Frankrike, Smorgasboard Picture House, 108 min, åk 7 – 9) – Handledning kommer snart – Trailer
En lång och varm sommar har just börjat. Nour bor med sina tre äldre bröder i en fransk kuststad dit turisterna vallfärdar. Själv ska han göra samhällstjänst på sin skola och turas om med bröderna att se efter mamman, som ligger döende i ett rum i lägenheten där de bor. Räkningar ska betalas och alla gör sitt bästa för att resolut och helst så lagligt som möjligt få ekonomin att gå ihop. Men i den pragmatiska tillvaron korsas Nours väg med Sarahs, som håller sommarkurser i opera. Snart finner han sig indragen i en spirande passion som hans bröder nog varken skulle förstå eller acceptera?

Vann barnpublikens pris vid BUFF i Malmö 2022 med motiveringen:

Filmen berörde oss alla, den tar upp viktiga ämnen såsom kärlek, familj och våld. Den gav oss både skratt och tårar. Filmen handlar om en tonåring som har en passion över något. Många av oss kan relatera till detta och det är en av orsakerna till varför vi valde denna filmen som vinnare. 

En vacker story med fantastiskt skådespel, scenografi, manus och musik. Vi imponerades av det bra skådespelet från huvudkaraktären, trots hans unga ålder. Hans kamp för att följa sina drömmar, trots hans instabila hemmiljö. Detta inspirerade och lämnade hela juryn med ett starkt intryck.

Rocks (Storbritannien, Folkets bio, 93 min, åk 6 – gymnasiet) – HandledningTrailer
Shola, av kompisar kallad Rocks, bor i London med sin yngre bror Emmanuel och deras ensamstående mamma. En dag kommer hon hem från skolan och hittar en lapp från mamman, som lämnat dem. Det är inte första gången syskonen lämnas men nu verkar det som om mamman menar allvar.

Så jävla easy going (Sverige, TriArt, 91 min, åk 7 – gymnasiet) – HandledningTrailer
Så jävla easy going har sina ingredienser till trots grunden i den romantiska komedin med Göteborgs stad som canvas, strösslat med huvudkaraktärens avsaknad av adhd-medicin. Det är en växa-upp-skildring om gymnasieliv, kärlek, sex, sorg och att hantera tonåren med neuropsykiatrisk diagnos. Denna handledning ger förslag på övningar som utgår från filmens teman adhd, ekonomisk utsatthet, sex/kärlek och om hur bok blir film.

Greta (Sverige, TriArt, 101 min, åk 7 – gymnasiet) – HandledningTrailer
Hur kommer det sig att inte fler tar klimatforskarna på allvar och agerar som om huset brinner, som Greta Thunberg brukar säga? Hur väljer filmen att berätta denna fantastiska historia om en mycket ung person och hennes enorma genomslag? Vilket är priset för att vara en eldsjäl? Hur lyckas filmen komma så nära Greta som person? Och är det samma sak att skildra Greta Thunberg som individ som att hjälpa henne få fram sitt budskap?

Khorshid (Iran, Smorgasbord Picture House, 99 min, åk 6-9) – HandledningTrailer
Med enklare jobb och småbrott kämpar 12-årige Ali och hans vänner för att överleva och försörja sina familjer. När han anförtros hemligheten om en gömd skatt begravd i underjorden väcks hoppet om en bättre tillvaro. Men vägen dit är allt annat än okomplicerad och ljus och mörker följs oskiljaktigt åt.

Los Lobos (Mexiko, Smorgasbord Picture House, 95 min, åk 6 – gymnasiet) – HandledningTrailer
Los Lobos är en rak, varm och osentimental skildring av hur Lucia och hennes små söner försöker bygga upp ett nytt liv i den amerikanska södern som mexikanska migranter. Vi får följa hur Lucia som ensamstående mamma arbetar hårt medan pojkarna lämnas att ta hand om varandra i den lilla nedgångna lägenhet som familjen hyr. Världen utanför fönstret är dock spännande och lockande, och medan Lucia jobbar på dagarna och kvällarna vidgar barnen bit för bit sin verklighet och kommer i kontakt med världen utanför.

En kvinnas val (Saudiarabien, Folkets bio, 101 min, åk 7 – gymnasiet) – HandledningTrailer
Maryam älskar sitt arbete som läkare på ett sjukhus på den saudiska landsbygden, även om det finns manliga patienter som vägrar att behandlas av henne. När hon blir inbjuden till en läkarkonferens utomlands känner hon sig glad och bekräftad. Men det vänds snabbt till besvikelse när myndigheterna kräver medgivande från hennes pappa, som råkar vara bortrest. Fler motgångar sker, och frustrerad och arg bestämmer sig Maryam för att ta saken i egna händer, och se till att göra sin röst hörd. Med hela det patriarkala styret emot sig anmäler on sig som kandidat i det kommande kommunvalet.

Vad ska folk säga (Norge, Folkets bio, 106 min, åk 7 – gymnasiet) – HandledningTrailer
Sextonåriga Nisha är till synes som vilken 16-årig tjej som helst i Oslo. Hon spelar basket, hänger med polare och festar. Men hemma är hon tvungen att följa familjens konservativa pakistanska traditioner. Dubbellivet kolliderar när hennes pappa kommer på henne med att ha en hemlig pojkvän. Som straff kidnappas hon och skickas till Pakistan.

Sameblod (Sverige, Nordisk Film, 110 min, åk 7 – gymnasiet) – HandledningTrailer
Sameblod är en stark film om Elle-Marja som går i nomadskola och bestämmer sig för att bryta med sitt samiska arv och bli svensk. Det är också berättelsen om Sveriges skamliga koloniala historia, om hemhörighet och utanförskap, hjälteskap och uppror, skam och skuld. En film som berör och upprör och manar till viktiga samtal om individuell och nationell historieskrivning.

Unga kvinnor (USA, SF Studios, 135 min, åk 7 – gymnasiet) – HandledningTrailer
Systrarna Jo, Meg, Amy och Beth jagar sina drömmar i skuggan av det amerikanska inbördeskriget, i en färgsprakande, snärtigt berättad och helt igenom modern filmberättelse. Filmen öppnar upp för livliga diskussioner om familjeliv, identitet genom kreativitet och varför det har betydelse vem som berättar en historia. Baserad på Louisa May Alcotts odödliga klassiker.

Pojkarna (Sverige, Folkets bio, 106 min, åk 6-9) – HandledningTrailer
Alexandra-Therese Keinings film väver samman fantasi, magisk suggestion, pubertetssmärta, systerskap, utanförskap, ”farlighetssug”, nyvaknad sexualitet och sensuell nyfikenhet. Ur gemenskapen i ett växthus bultar längtan, men också vrede och frustration över påtvingad könsnormativitet. En oförutsägbar filmisk berättelse om identitetssökande baserad på Jessica Schiefauers prisbelönta roman med samma namn.

Heartstone (Island, Folkets bio, 129 min, åk 6-9) – HandledningTrailer
En film om att växa upp i en liten fiskeby på Island, om att känna sig annorlunda och vilja höra till men samtidigt längta bort – samt om den förtryckande machokulturen.

Your Name (Japan, TriArt, 106 min, åk 7-9) – HandledningTrailer
Vad skulle hända om allt var på ett annat sätt? Your Name är en svindlande berättelse om två unga människor som byter liv med varandra – och därmed ställs inför en rad roliga, märkliga och skrämmande val.

Nelly & Nadine (Sverige, Doc Lounge, 92 min, åk 8 – gymnasiet) – Trailer
Under många år har Nelly Mousset-Vos och Nadine Hwangs livslånga kärleksförhållande varit hemligt, även för deras närmaste familjemedlemmar. Nu har Nellys barnbarn, Sylvie Biachi, bestämt sig för att öppna de många hittills stängda lådorna på vinden med Nelly och Nadines minnessaker. Bland foton, kärleksbrev och filmrullar hittar hon en dagbok skriven av Nelly under de två år som hon var fånge i nazisternas koncentrationsläger.

Flykten från DDR (Tyskland, Studio S, 125 min, åk 7 – gymnasiet) – HandledningTrailer
Flykten från DDR baserar på en sann historia som utspelade sig vid den tysk-tyska gränsen under åren 1978-79. De två familjerna Wetzel och Strelzyk har av olika skäl bestämt sig för att fly från öst till väst och startar ett äventyrligt projekt att ta sig över gränsen i en ballong. En kamp mot tiden och Stasi, den östtyska underrättelsetjänsten, börjar. Utgången är långt ifrån säker.

Diktatorn (USA, Nonstop Entertainment, 124 min, åk 6-9) – HandledningTrailer
Diktatorn är ett av filmhistoriens absoluta måsten och tidlös som utgångspunkt för samtal om främlingsfientlighet, demokrati och krigets absurditet. Den ställer också en ständigt aktuell fråga på sin spets: får man skämta om vad som helst?

The Miseducation of Cameron Post (USA, Njutafilms, 91 min, åk 7 – gymnasiet) – HandledningTrailer
I The Miseducation of Cameron Post får vi möta en grupp ungdomar som får höra att de är fel. På lägret God’s Promise ska de skolas om till att inte attraheras av det egna könet. För deras eget bästa, menar de vuxna. Men för vems bästa är det egentligen?

Little Wing (Finland, Fokusfilm, 100 min, åk 7 – gymnasiet) – Handledning (svenska)Handledning (finska)Trailer
Little Wing handlar om 12-åriga Varpu som bor med sin mamma. Sin pappa har hon aldrig träffat utan bara sett på bild. Varpus stora intresse är hästar och hon tillbringar det mesta av sin fritid i stallet. Hemma får hon oftast ta hand om mamma, som är rörig och oansvarig och till och med glömmer bort Varpus födelsedag. När nyfikenheten blir för stor tar Varpu till okonventionella metoder för att leta upp sin pappa.

Amatörer (Sverige, TriArt, 102 min, åk 7 – gymnasiet) – HandledningTrailer
Då kulturbudgeten tagit slut tvingas ledningen att vända sig till lokala skolungdomar som till tjänstemännens stora fasa väljer bort idylliska bilder, till förmån för egna skildringar av orten. Filmen problematiserar vissa föreställningar om klass och ursprung, men också bilder av småstäder. Den väljer att nyansera cementerade idéer om representation i svensk film. Det handlar om människors levnadsvillkor utanför storstäderna men också om makten över den officiella berättelsen om Sverige.

 

Gymnasiet

Flykt (Danmark, TriArt, 83 min, åk 9 – gymnasiet) – HandledningTrailer
Vad händer när ens förflutna blir en hemlighet för smärtsam att berätta? Flykt är en prisbelönad animerad dokumentärfilm baserad på den sanna historien om Amin som flydde från inbördeskrigets Afghanistan till Danmark på 90-talet. Flykt beskriver vikten av att bearbeta förträngda minnen för att kunna vara sig själv, känna tillit och även känslomässigt på allvar våga kalla en plats sitt hem. Den ger också en fördjupad bild av en familjs väg från krig och förtryck till en ny tillvaro i Danmark och Sverige.

Quo vadis, Aida? (Bosnien-Hercegovina, Folkets bio, 101 min, åk 9 – gymnasiet) – HandledningTrailer
Bosnien, juli 1995. Aida är översättare för FN i den lilla staden Srebrenica. När den serbiska armén övertar staden söker tusentals medborgare skydd i FN-lägret, bland dem Aidas man och två söner. Alla får inte plats och situationen blir alltmer kaotisk. Från sin position som tolk åt ledningen hör och ser hon vad som är på väg att hända. Men hur långt kan hon gå för att rädda sin egen familj?

Tigrar (Sverige, TriArt, 116 min, åk 8 – gymnasiet) – Handledning  – Trailer
En film om fotboll, kärlek och att jaga den stora drömmen – med livet som insats. Berättelsen om en ung mans brinnande besatthet, fångad i en absurd fotbollsindustri där allt och alla kan köpas för pengar. Snart är det inte längre en kamp om att vinna eller förlora, utan om att överleva.

Omständigheter (Frankrike, Njutafilms, 100 min, gymnasiet) – Trailer
Filmen skildrar Frankrike 1963 och en ung kvinnlig students desperata kamp mot klockan, då hon försöker genomföra en abort trots att det är olagligt. Hon drömmer om att kunna fortsätta sina universitetsstudier och på så sätt ta sig ur sin hopplösa tillvaro. Omständigheter är ett starkt och gripande drama, nästan en thriller, om en tid och en miljö som begränsade och fördömde kvinnlig sexualitet. Det är en helt osminkad, ärlig och rak film som sätter sig i kroppen och inte släpper taget.

Slalom (Frankrike, Smorgasbord Picture House, 92 min, åk 9 – gymnasiet) – Handledning (extramaterial) – Trailer
15-åriga Lyz har blivit antagen på en internatskola med elitutbildning för lovande alpinåkare. Väl på plats i de franska alperna väcker hon snart tränaren Freds uppmärksamhet. Som tidigare mästare ser han i Lyz en potential som kan ta dem båda till det yttersta toppskiktet. Den fysiska och mentala pressen är stor och sökandet efter bekräftelse och trygghet röjer en mörk lavin i det isolerade vita landskapet.

Till min dotter (Storbritannien/Syrien, Studio S, 100 min, gymnasiet) – HandledningTrailer
Den flerfaldigt prisbelönade och Oscarsnominerade dokumentären Till min dotter är en personlig skildring om en dramatisk kamp för frihet. Den unga ekonomistudenten och aktivisten Waad Al-Kateab började filma livet i Syrien under den arabiska våren och när landet förvandlas till en krigszon.

And then we danced (Sverige, TriArt, 105 min, åk 8 – gymnasiet) – HandledningTrailer
And then we danced är ett skirt och pulserande coming of age-drama om att vara gay i den georgiska dansvärlden. Merab strävar mot en karriär som professionell dansare när den karismatiske Irakli gör entré i repsalen och i hans liv.

Litet land (Frankrike/Belgien, Lucky Dogs, 111 min, åk 9 – gymnasiet) – HandledningTrailer
Tioårige Gabriel bor i Burundi tillsammans med sin mamma, pappa och syster. Tillsammans med dem och sina vänner leker han och har roligt, dansar och busar. När konflikterna mellan de två etniska folkgrupperna tutsier och hutuer eskalerar i grannlandet Rwanda spiller våldsamheterna över till Burundi. Snart lever de alla mitt i en väpnad konflikt där det blir allt svårare att känna sig trygg.

Dating Amber (Irland, Lucky Dogs, 92 min, åk 8 – gymnasiet) – HandledningTrailer
Två queera tonåringar blir varandras täckmantel i 1990-talets Irland, där homosexualitet precis hade slutat vara ett brott. Den självbiografiska dramakomedin Dating Amber tar sig an skam, sökande och livsomvälvande vänskap, i berättelsen om Eddie och Amber och deras vuxenblivande.

Babyteeth (Australien, TriArt, 117 min, åk 9 – gymnasiet) – HandledningTrailer
16-åriga Milla Finlay är ensambarn och dödligt sjuk i cancer. När hon träffar 23-åriga Moses vaknar hennes vilja att under sin sista tid uppleva livet i alla dess former. Babyteeth är ett australiensiskt coming of age-drama med både komiska och tragiska inslag, som utan pekpinnar skildrar både vanlig tonårsproblematik kring kärlek och föräldrarelationer och den mer ovanliga situation som uppstår när tonårstiden också är livets slutskede.

Barnhemmet (Afghanistan, Sveriges Förenade Filmstudios, 90 min, åk 8 – gymnasiet) – HandledningTrailer
Barnhemmet är ett engagerande drama som på ett lättsamt sätt lyckas berätta en omtumlande historia. Berättelsen utspelar sig i Afghanistan i slutet av 1980-talet och i fokus står 15-årige Qodrat som bor på gatorna i Kabul, älskar Bollywood-film och dagdrömmer sig in i sina favoritscener. Men han åker fast för att sälja biobiljetter på svarta marknaden och hamnar på ett barnhem. Vilket visar sig vara något positiv men den politiska situationen är instabil och Qodrat och hans vänner på barnhemmet måste försvara sitt “hem”.

BlackKklansman (USA, UIP, 135 min, åk 7 – gymnasiet) – HandledningTrailer
I mitten på 1970-talet blir Ron Stallworth den första afroamerikanska polisen i Colorado Springs och bestämmer sig dessutom för att infiltrera Ku Klux Klans lokalavdelning. Hans judiska kollega Flip Zimmerman får i uppdrag att låtsas vara honom på mötena med klanen. Tillsammans försöker det omaka paret hitta bevis för att kunna gripa de misstänkta terroristerna.

Den tysta revolutionen (Tyskland, Folkets bio, 111 min, åk 9 – gymnasiet) – HandledningTrailer
Östberlin 1956. Tyskland är uppdelat, kriget har satt sina spår och kommunismen har ett järngrepp om Europa. Här gjorde två ungdomar slag i sak genom att förverkliga en politisk och spontan revolt. Deras ideologiska övertygelser sätts på prov när de utsätts för en grym påtryckning av en korrumperad makt. Ska de följa strömmen, rätta in sig i ledet eller stå upp för sina ideal?

Schindler’s List (USA, UIP, 195 min, åk 9 – gymnasiet) – HandledningTrailer
Under andra världskriget driver den tyske affärsmannen Oskar Schindler en fabrik i det ockuperade Polen med judiska arbetare från Krakows getto. Schindler utnyttjar sin position som affärsman för att skydda sina arbetare och lyckas rädda dem undan döden i Auschwitz.

Gagarine (Frankrike, Folkets bio, 95 min, åk 8 – gymnasiet) – HandledningTrailer
I det stora förortskomplexet Gagarine utanför Paris bor sextonårige Youri ensam sedan hans föräldrar övergett honom. När det slitna området hotas av rivning gör han allt för att rädda sitt och de andra hyresgästernas hem och gemensamma värld. Med ena foten i betongen och den andra i rymden är Gagarine en film om övertygelse, drömmar och fascinationen över det enorma universum som omger oss.

Medan vi faller (Frankrike, Smorgasbord Picture House, 98 min, åk 9 – gymnasiet) – HandledningTrailer
Medan vi faller konfronterar makt och segregation, utanförskap och innanförskap, förort och innerstad, demokrati och representation – och hur all media, likt filmen själv, är instrument för maktutövning.

Sami, Joe och jag (Schweiz, Swedish Film, 94 min, åk 9 – gymnasiet) – HandledningTrailer
Sami, Joe och Leyla är tre levnadsglada tonåringar som ser fram emot sommaren och livet efter skolan. De blickar framåt men deras förutsättningar skiljer sig åt. Sami är hårt hållen hemma, Joe bor med sin ensamstående mamma och småsyskon, Leyla har sin snälla pappa. Med sig har de fått visdomsorden: “Ha alltid fler drömmar i själen än vad verkligheten kan förgöra”.

Giant Little Ones (Kanada, Swedish Film, 93 min, åk 9 – gymnasiet) – HandledningTrailer
Barndomsvännerna Franky och Ballas liv består av tjejer, sport, skola. Men när Franky har fest på 17-årsdagen inträffar en erotisk situation med bäste vännen, vilket förändrar hans liv – från en populär kille till ett potentiellt mobboffer. Ryktet om hans homosexualitet får extra näring av att hans pappa lämnat familjen för en man. När omvärlden krymper måste Franky och hans vänner bestämma sig för vilka de är och vill vara.

David Copperfields äventyr och iakttagelser (Storbritannien, Scanbox, 119 min, åk 9 – gymnasiet) – HandledningTrailer
David Copperfields äventyr och iakttagelser visar hur kreativa filmskapare kan locka fram nya nyanser ur klassiska verk och hur mångfald kan ge en ny twist åt en välkänd berättelse.

Kontaktuppgifter

Verksamhetsutvecklare film:

Lena Ostermann – lena.ostermann@regiongavleborg.se