Filmtips till skolbio: FSK – åk 6

KULTUR GäVLEBORG
Tips för skolbio för förskola upp till årskurs 6

Läs mer om hur skolbio går till här, och spana även in våra filmpedagogiska tips. Notera att årskursförslagen kan överlappa, och en del av förslagen för högstadiet kan passa även årskurs 6. Generellt ska nedan filmer finnas i DCP-formatet som biograferna föredrar (även om det går att spela upp via Blu-Ray/DVD). Filmer för förskola/lågstadiet har svenskt tal och filmer för mellanstadiet har svensk text, men be biografägaren dubbelkolla med distributören vid bokning. För mer info om filmerna rekommenderas handledningarna. Vill ni ha fler tips eller har andra funderingar, kontakta gärna vår verksamhetsutvecklare för film.

 

FSK – åk 3

Apstjärnan (Sverige, SF Studios, 75 min, fsk – åk 5) – Handledning Trailer
Apstjärnan är en film om adoption och samhällets orättvisor med 8-åriga Jonna i centrum. Jonna, som under hela sitt liv levt på barnhemmet Renfanan, blir en dag adopterad av en gorilla. Utan något minne av sin egen mamma knyter Jonna an till sin nya förälder som driver en skrot i utkanten av staden.

Lill-Zlatan och Morbror Raring (Sverige, TriArt/Scandinavian Film Distribution, 80 min, åk 1-3) – Trailer
Ella ser fram emot en drömvecka tillsammans med sin favoritmorbror och BFF, Tommy. Plötsligt står en främmande man i hallen. Han heter Steve och är Tommys nya pojkvän!  Drömveckan förvandlas till en äventyrlig mardrömsvecka där Ella gör allt för att bli av med Steve, och vinna tillbaka sin bästa vän.

Lily & Morris – vänner för evigt (Tjeckien, TriArt, 80 min, åk 1-3) – Trailer
Lily är en liten mus, Morris är en räv. De är dödsfiender, men möts i djurhimlen efter en olyckshändelse. Utan sina naturliga instinkter blir de bästa vänner och tillsammans ger de sig ut på en färd för att hitta Lilys pappa. Animerad film full av charmiga karaktärer, klokhet och ett budskap om hur vänskapens kraft kan göra allt möjligt.

En ung Mumins äventyr (Finland, Njutafilms, 74 min, åk 1-3) – Trailer
När Mumintrollet är sängliggande efter ett getingstick vill Muminpappan pigga upp honom med berättelser om sin äventyrliga ungdom. Muminpappan berättar om barndomen då han var missförstådd, flykten från ett barnhem och det historiska mötet med uppfinnaren Fredriksson. Han avslöjar sina upplevelser av vilda stormar under sin tid på båten Haffsårkestern och om alla äventyr i Självhärskarens Kungarike. Finns på svenska och finska!

Sagan om björnarna som erövrade Sicilien (Frankrike, TriArt, 82 min, åk f-5) – Handledning Trailer
Björnarnas konung Léonce son Tonio är försvunnen. Tillsammans med sin stam ger han sig ut på en minst sagt äventyrsfylld resa för att hitta honom. Färden leder till människornas rike bortom bergen. På vägen dit möter de allt från monster till demonögda vildsvin. Kommer Léonce att hitta sin son? Och kommer björnar och människor att kunna leva tillsammans?

Tottori! Sommaren vi blev superhjältar (Norge, Folkets Bio, 78 min, fsk – åk 2) – Handledning Trailer
Vega och hennes lillasyster Billie är på fjälltur med sin pappa i den norska vildmarken. Plötsligt händer en olycka. Deras pappa faller ner i en bergsskreva och skadar sig. Nu hänger det på Vega och Billie att hämta hjälp. De två systrarna uppbringar all sin kraft för att inte vara rädda och när det verkligen gäller upptäcker de sina egna superkrafter.

Shooms otroliga resa/Astons presenter (Frankrike/Belgien & Sverige, Folkets bio, 34 + 9 min, fsk – åk 2) – Handledning Trailer
I Shoooms otroliga resa möter vi den nykläckta ugglan Shooom som förlorar sitt hem i en storm. Tillsammans med sitt ännu okläckta syskon ger sig Shooom av i letandet efter ett nytt hem. Astons presenter visas som förfilm. Aston är en liten hund som ser mycket fram emot sin födelsedag. Medan han väntar gör han presenter av det mesta i sin omgivning.

Hej, stora värld! (Frankrike, Smorgasbord Picture House, 67 min, fsk – åk 2) – HandledningTrailer
Tillsammans med tio nyfödda djurungar får vi följa med på äventyr vid floden och dess grönskande närhet. Vi följer dem genom dygnet, månfaserna, årstiderna, genom livsfara och livsfröjd. När en timme har gått vet vi så mycket mer om naturens kretslopp och villkor än vad vi visste innan. Myllret av arter, och berättelsen som ständigt byter fokus dem emellan, ger oss en spännande och ovanlig filmupplevelse.

Pojken och världen (Brasilien, Swedish film, 90 min, f – åk 5) – Handledning Trailer
Sökandet efter pappan för pojken till den stora staden vars kåkstäder och industrier kontrasteras mot livet på landet. Den flerfaldigt prisbelönta filmen karaktäriseras av sina vackra och fantasifulla animationer. Utan språkbunden dialog och med musik som sträcker sig mellan hip-hop och samba är filmen tillgänglig för alla åldrar. Pojken och världen är en bra utgångspunkt för samtal om allt från filmspråk till miljöförstöring och orättvisor.

Siv sover vilse (Sverige, SF Studios, 79 min, åk f-5) – Handledning Trailer
Siv och nya klasskamraten Cerisia har verkligen funnit varandra. När Siv ska sova över hos henne blir dock inte likheterna det dominerande, utan skillnaderna. Det är mycket som känns ovant. När det äntligen är dags att sova är det inte lika roligt längre.

Sagoland (Sverige, Folkets bio, 30 min, fsk – åk 1) – HandledningTrailer
Filmen Sagoland innehåller tre små animerade berättelser. De är fristående från varandra, men har infogats i en sagobok, och en berättarröst lotsar oss mellan filmerna. De har också beröringspunkter: Nattens magi och skräck, empati, sorg och längtan är teman som återkommer.

Mitt liv som Zucchini (Frankrike/Schweiz, Folkets bio, 66 min, åk 1-5) – Handledning Trailer
Zucchini är 9 år, föräldralös och hamnar på barnhem, med en ölburk och en drake som enda packning. En film om hur ensamma människor hittar varandra, och trasiga familjer faller samman så att nya kan bildas.

Latte igelkott och den magiska vattenstenen (Tyskland, Folkets Bio, 89 min, fsk – åk 4) – Handledning Trailer
Skogens djur lider av vattenbrist efter att deras sjö har torkat ut. Legenden säger att en magisk sten gav källan sitt vatten, men att vattenstenen blivit stulen. En hjälte kommer att hämta tillbaka den.

Chaplins pojke (USA, Nonstop Entertainment, 50 min, åk f- 4) – HandledningTrailer
Chaplins pojke är en av de finaste skildringarna av en ömsint fader-son-relation i filmhistorien som visar att blod inte alltid är tjockare än vatten.

Hugo och Josefin (Sverige, SFI, 78 min, åk 1-3) – HandledningTrailer
Hugo och Josefin är en barnfilmsklassiker som känns lika aktuell och gripande i dag som när den hade premiär för snart 50 år sedan. Det är en sensuell och poetisk film som är visuellt vacker men för den skull inte idylliserar barndomen utan tvärtom låter huvudpersonen Josefin vara både arg, ledsen, rädd och sprudlande glad.

Snipp, Snapp, Snut (Sverige, Folkets bio, 40 min, fsk – åk 1) – HandledningTrailer
Snipp, Snapp,Snut är en leranimation med starka färger utan dialog med korta episoder som hålls ihop av ett sammanhängande tema. En liten upprorsfilm om vänskapen mellan tre små kompisar som försöker värja sig mot regler och förbud för att själva kunna ge efter för lustar, längtan och fantasi.

LasseMajas detektivbyrå – Tågrånarens hemlighet (Sverige, SF Studios, 82 min, åk 2-5) – HandledningTrailer
En mörk åskvädersnatt rymmer en fånge från Vallebys fängelse, samtidigt som en liten flicka rymmer från barnhemmet. De visar sig vara far och dotter, och det blir Lasse och Maja som hjälper dem att återförenas.

Pelle Svanslös (Sverige, SF Studios, 67 min, fsk – åk 1) – HandledningTrailer
Pelle Svanslös är en sprudlande färgglad, spännande och underhållande äventyrsmusikal om att komma bort men ändå hitta hem. Att ha rätt att vara den du är och att hitta modet att vara snäll. Pelle Svanslös är en utmärkt grund för samtal kring teman som normer, att vara en bra kompis, mod, empati, kärlek och mänskliga rättigheter.

 

Mellanstadiet

Den osynliga flickan (Irland, Folkets bio, 93 min, åk 4-7) – HandledningTrailer
Den elvaåriga afghanska flickan Parvana tvingas utge sig för att vara pojke när hennes far fängslas av talibaner och familjen lämnas utan försörjare. Filmen skildrar ett fenomen i ett ojämlikt samhälle där flickor och kvinnor får slåss för sina självklara rättigheter.

Lilla mamma (Frankrike, Folkets bio, 72 min, åk 5 -7) – Trailer
Nelly har just förlorat sin högst älskade mormor och mammans barndomshem ska säljas. Medan föräldrarna packar ihop huset ger sig Nelly ut i skogen där hennes mamma lekt som liten. En dag är mamman plötsligt borta. Samma dag träffar Nelly en flicka i sin egen ålder i skogen. Hon heter Marion, precis som hennes mamma.

Wolfwalkers (Irland, Folkets bio, 103 min, åk 3-6) – HandledningTrailer
Vargjägarens dotter Robyn möter skogens mytiska varelse, en wolfwalker, som kan byta skepnad från flicka till varg, har helande krafter och makt över vargarna. De blir, mot alla odds, vänner. Robyn lär genom wolfwalkern Mehb känna skogen och vargarna, och byter sida från varghatare till beskyddare. Men samtidigt blir hon sin faders, och hela stadens, fiende, och själv en wolfwalker.

Flykten över gränsen (Norge, Folkets bio, 96 min, åk 4-6) – HandledningTrailer
Norge, 1942. Julen står för dörren medan världen står i brand. Tioåriga Gerda och hennes storebror Otto möter syskonen Daniel och Sarah som är judar och ska deporteras.

Cloudboy (Sverige/Nederländerna, Folkets bio/ETS Media, 78 min, åk 4 – 6) – HandledningTrailer
Niilas har bott med sin pappa i Belgien så länge han minns. Det är sommarlov och Niilas föräldrar har bestämt att han ska åka och hälsa på sin mamma och hennes nya familj i Sápmi. I Sápmi är tillvaron helt annorlunda och Niilas håller sig för sig själv och längtar hem. Men renkalvarna ska märkas och alla måste hjälpa till. När en av kalvarna springer bort dras Niilas med i jakten och mot alla odds blir den här
sommaren det största äventyret i hans liv.

Sommarens rebeller (Tyskland/Slovakien, Swedish Film, 92 min, åk 3-7) – HandledningTrailer
Sommarens rebeller är en film om två barn som är fria att göra sina egna misstag, ta konsekvenserna och växa som människor. Filmen utspelar sig mot en fond av sorg och saknad, men det är livsglädjen och vänskapen som lyser starkast.

Maronas fantastiska resa (Frankrike/Rumänien, TriArt, 92 min, åk 3-6) – HandledningTrailer
Följ med på en visuellt poetisk och rörande resa och därtill en lektion i värdegrund. Den lilla blandrashunden Marona har varit med om en olycka och tänker tillbaka på sitt liv och hennes olika mattar och hussar som kommit och gått.

Supa Modo (Kenya, Fokusfilm, 74 min, åk 3-6) – HandledningTrailer
Jo är en glad 9-årig tjej som är dödligt sjuk i cancer. Hon älskar superhjältefilm och för att muntra upp henne inleder hennes syster en lek där hon får det att verka som att Jo har egna superkrafter. Leken involverar till slut hela byn.

Tito och fåglarna (Brasilien, Smorgasbord Picture House, 73 min, åk 1-6) – HandledningTrailer
Tito och fåglarna handlar om en pandemi där ett märkligt virus förvandlar människor till sten. Filmen utmanar sin publik med frågor om hur rädsla respektive tillit kan förändra allt från familje- och vänskapsrelationer till politik på nationell nivå.

Nelly Rapp – monsteragent (Sverige, SF Studios, 93 min, åk 3-5) – HandledningTrailer
I Nelly Rapp – Monsteragent får vi följa en modig ung tjej som varken skräms av vampyrer, spöken eller läskiga gamla hus. Under höstlovet besöker hon sin morbror Hannibal och hamnar till sin förtjusning mitt i ett sällskap av monsteragenter.

H is for Happiness (Australien, Fokusfilm, 102 min, åk 4-6) – HandledningTrailer
H is for Happiness skildrar vänskapen mellan tolvåriga Candice och hennes nya klasskamrat Douglas. Candice drömmer om att göra sin familj lycklig igen. Inget är sig nämligen likt sedan hennes syster dog för tre år sedan. H is for Happiness blandar humor och allvar och öppnar upp för samtal kring livsfrågor, familjerelationer, vänskap och psykisk ohälsa.

Binti (Belgien, Fokusfilm, 90 min, åk 4-6) – HandledningTrailer
Tolvåriga Binti drömmer om att bli en känd vloggare. Även om hon har många följare är verkligheten bakom kameran en helt annan. Binti och hennes pappa lever som papperslösa, i ständig oro för att bli tagna av polisen. När Binti av en slump möter jämngamla Elias uppstår en vänskap där de hjälper varandra att förverkliga sina drömmar.

Chuskit (Indien, Swedish Film, 89 min, åk 3-5) – HandledningTrailer
En bergsby i Himalaya. En dag råkar Chuskit ut för en olycka som förlamar hennes ben. Hennes ben blir orörliga och därmed ruineras hennes skoldrömmar. Hon får stanna hemma med farfar som bestämmer att hon ska anpassa sig till ett liv inomhus. Men Chuskit har en stark vilja och ifrågasätter. Varför ska hon inte få gå ut och ha roligt när hennes bror hittar på bra lösningar? Filmen är baserad på en sann historia där tradition möter modernitet och utveckling.

Moderna Tider (USA, Nonstop Entertainment, 90 min, åk 4-6) – HandledningTrailer
Charlie Chaplins ”Moderna tider” från 1936 brukar räknas till filmhistoriens allra bästa filmer. Den handlar om individens kamp för överlevnad i en hård värld, där pengar skattas högre än värdighet, trygghet och lycka. Där maskiner ersatt människor och människor behandlas som maskiner. Där Charlie och hans väninna tycks vara de enda som verkligen lever. Med humorn som vapen går Chaplin till storms mot det moderna samhällets avigsidor – och vinner, förstås, en lika obegriplig som skrattframkallande seger.

Kungarna på Mullbärsgatan (Sydafrika, BUFF, 88 min, åk 3-6) – HandledningTrailer
Ticky är en streetsmart nioåring som saknar respekt för regler. Han flyr vardagens misär genom att fantisera om att han är en Bollywood-actionhjälte. När jämnåriga Baboo flyttar in tycker Ticky först att han är den största loser han någonsin mött, men snart visar det sig att de delar en önskan om att få den lokala gangsterbossen Raja på fall.

Wallay (Burkina Faso, Swedish Film, 85 min, åk 4-6) – HandledningTrailer
Ady är en kaxig tonåring i en fransk förort utanför Lyon. För att få miljöombyte, och kanske nya perspektiv på livet, skickas han till sin pappas släktingar på landsbygden i Burkina Faso. Wallay skildrar hur han genom att möta det obekanta, hittar nya värden i livet, får nycklar till sitt ursprung och en möjlighet att fundera över sin identitet.

Spirited Away (Japan, TriArt, 125 min, åk 4-7) – HandledningTrailer
När den tioåriga flickan Chihiro tillsammans med sina föräldrar råkar köra vilse på väg till sitt nya hem, så hamnar de istället i ett förunderligt äventyr. Mamma och pappa förvandlas till grisar och för att rädda dem måste Chihiro ta anställning på ett badhus för gudar, i en värld befolkad av andar, drakar och en bister men vänlig man med sex armar. Spirited Away är en animerad japansk film i animetraditionen och inte en film i första hand för de allra minsta. Det är en färgsprakande fantasifull saga om att lära sig tro på sig själv och om kärlekens kraft. En av många Miyazaki-filmer som passar till skolbio, se även Det levande slottet, Laputa – Slottet i himlen, Det blåser upp en vind, Nausicaä från Vindarnas dal och Min granne Tottoro som alla finns tillgängliga på originalspråk från TriArt.

Kontaktuppgifter

Verksamhetsutvecklare film:

Lena Ostermann – lena.ostermann@regiongavleborg.se