Tillbaka

Slöjd

Slöjd kan vara ett sätt att ge uttryck för kreativitet och problemlösning utifrån kunskap om material och hantverksmässiga tekniker.

Mötet med en slöjdare.

Att träffa en slöjdare och själv få skapa är en fantastisk upplevelse som kombinerar kreativitet, hantverk och samarbete. Här är viktiga punkter som man kan ha med sig inför mötet för att skapa en trygg och inspirerande miljö för barnen.

Slöjdare och konstnär – nära kopplingar och unika perspektiv

En slöjdare kan vara konstnär, och en konstnär kan arbeta som slöjdare eller hantverkare. Dessa roller är inte alltid tydligt avgränsade. Slöjdaren fokuserar ofta på hantverkets tekniska aspekter och förmedlar praktisk kunskap om material, verktyg och tekniker. Samtidigt kan slöjdaren ha ett konstnärligt uttryck där traditioner och innovationer möts.

Att möta en slöjdare ger barn och ungdomar en chans att upptäcka både skapandets handfasta och kreativa dimensioner. Slöjdaren delar med sig av sin kunskap och passion för hantverket, och uppmuntra dem att ställa frågor och utforska sina egna idéer. Dessutom kan förståelsen för hur saker skapas inspirera barnen att vårda och laga sina egna föremål, som kläder eller leksaker, vilket bidrar till ett mer hållbart tänkande.

Pedagogisk konst är dålig konst och god konst är alltid pedagogisk.
/Lennart Hellsing

Säkerhet och instruktioner

En viktig del av att arbeta med slöjd är att följa slöjdarens instruktioner när det gäller säkerhet. Det kan vara bra att prata med barnen om hur man använder verktyg på ett tryggt sätt och om vikten av att vara uppmärksam i en miljö fylld av inspirerande material och verktyg.

Under mötet kommer slöjdaren att ge detaljerade instruktioner om hur man hanterar verktyg, som knivar, saxar eller kanske symaskiner. Stötta barnen i att förstå dessa riktlinjer och uppmuntra dem att arbeta i sin egen takt. Att skapa en miljö där det är okej att pröva sig fram och ställa frågor bidrar till en positiv upplevelse.

Före besöket

-Gå igenom med gruppen hur besöket kommer se ut. Se beskrivningen ovan och läs igenom informationen ni fått av kultursamordnaren.

-Bestäm innan vilka regler ni ska hålla gemensamt. T ex: Stäng av ljudet på mobilen, men fota gärna det ni gör! Vi går gemensamt både dit och hem. Förstör inte upplevelsen för någon annan. Lyssna och gör som slöjdarna säger! Det finns verktyg som man behöver vara extra försiktig med.

Försök att besvara de 8 frågorna i informationen.
Det mår alla bra av.
1. Vad ska jag göra?
2. Var ska jag vara?
3. Vem ska jag vara med?
4. När ska jag göra det?
5. Hur länge ska det hålla på?
6. Vad ska hända sedan?
7. Vad behöver jag ha med mig?
8. Varför ska jag göra detta?
Informationen har du kanske, annars kan du be om den från kultursamordnaren.

-8. Varför ska jag göra detta?

Att få se och testa på slöjd ger barn möjlighet att utveckla sin kreativitet, problemlösningsförmåga och finmotorik. Genom att arbeta med händerna och skapa något konkret lär de sig värdet av tålamod, noggrannhet och hantverkstraditioner. Slöjden stärker deras självförtroende och ger en djupare förståelse för material, hållbarhet och skapandets glädje.

-Vissa museer har inspelade lektioner som är perfekt att se ihop innan för att förbereda besöket. Det kan också finnas lärarhandledning kopplade till workshops.

-Det finns alltid en beskrivning av just den utställningen ni ska få uppleva eller den workshopen som är planerad. Läs gärna igenom den innan.

Under besöket

-Ska man arbeta med slöjd, så kan förutsättningarna vara olika. Det kan vara svårt med finmotorik, syn osv.

-Vissa kanske behöver hörselkåpor för att kunna fokusera och andra kanske behöver ta fler pauser än vanligt.

-Under en workshop: Slöjdarna är vana pedagoger som kan möta alla barn. Ibland kan det behövas stöd från de vuxna som är med. Då kommer dom be om hjälp.

-Vid besök på museum kan personalen hjälpa att hitta en plats för tjocka vinterjackor under den kalla årstiden och att låsa dörren så att de är trygga på sin plats. Men försök att lämna värdesaker hemma.

-Det är ok att gå på toaletten eller att ta en paus om man behöver det. Men man får inte störa de andra.

Efter besöket

-Det kan finnas lärarhandledning. Där finns oftast förslag på samtal eller övningar att ha efteråt.
Finns det ingen handledning specifikt för just den utställningen kan man med fördel nyttja olika allmänna handledningar.
Det viktigaste är att ni tar er tid för att prata om vad ni sett ihop.

-Försök att hålla frågorna öppna så att de inte går att svara med ett enkelt ja eller nej.

-Det är bra om medföljande vuxna är neutrala i sina känslor och åsikter tills barnen och ungdomarna fått uttrycka sina. Fokusera sedan på att möta deras tankar i diskussion.

-Även om någon behöver avbryta ett besök eller upplevelse så betyder det inte att man inte har fått en fullgod upplevelse eller att ens sinnen inte är fyllda av intryck.
Inte heller behöver man veta vad man tycker direkt efter en föreställning. Det kan komma långt senare! Och det är ok.

Tillgänglighet

Inför mötet med slöjdaren kan det vara värdefullt att fundera över hur lokalen är anpassad för barnens behov. Om det finns behov av ramp, hiss, rullstolsanpassade platser eller hörselslinga kan det vara bra att informera slöjdaren i förväg. Det kan vara bra att i förväg kommunicera med slöjdaren om särskilda behov för att skapa en inkluderande miljö där alla kan delta på sina egna villkor. Små insatser, som att ha tydligt uppmärkta arbetsstationer eller hörselkåpor till hands, kan göra stor skillnad.

Kreativitet utan gränser

Att slöjda handlar inte bara om att skapa ett färdigt föremål, utan även om att utforska material och tekniker. Barnen kan uppmuntras att se processen som lika viktig som resultatet.
Slöjdandet kan bli en upplevelse som inspirerar och stärker barnens kreativitet och självförtroende. Dessutom kan det väcka nyfikenhet och respekt för hållbara val i vardagen, som att laga kläder eller återanvända material.

Ha en fantastisk stund tillsammans!

Har du frågor om utbudet ni ska uppleva ta i första hand kontakt med din kommuns kultursamordnare. 

Utskriftsvänligt bildstöd kommer snart!

Kultur Gävleborg

Matilda Wiklander Palmertz
Verksamhetsutvecklare Hemslöjd
Kultur Gävleborg
072-225 06 09

Länsmuseet Gävleborg

Elisabet Olinder
Museipedagog
Länsmuseet Gävleborg
073-920 13 71

Hemsida Länsmuseet Gävleborg

Text för skolor

Karta och tillgänglighet

 

Hälsinglands museum

Cecilia Olsson
Museipedagog
Hälsinglands museum
070-372 89 52

Hälsinglands museums hemsida

Lärande

Adress och tillgänglighet