Den här sidan kommer hjälpa dig att förbereda inför scenkonstföreställningen så att det blir en trygg och fin upplevelse för alla.
Ibland kommer dansföreställningen till er skola. Kanske behöver gruppen åka till en annan lokal för att se föreställningen. Ni åker nog buss eller tåg tillsammans för att komma dit.
När ni kommer till lokalen så stänger ni av mobilerna, hänger av er jackorna i foajén och passar på att gå på toaletten. Med mindre barn kanske man behöver planera för lite längre tid i foajen för att alla ska hinna gå. Kanske behöver några springa av sig lite energi innan man går in i salongen.
När det börjar närma sig så kommer dörrarna öppnas och ni kan börja gå in och sätta er. Ibland är det någon som kommer och möter er, kanske tillochmed en av dansarna som är med i föreställningen!
Inne i salongen kan det vara mörkt, kanske har dom rökmaskin. Musiken kan vara igång redan och dansarna redan i sina roller. Smyg in och sätt er!
En dansföreställning skapas mellan dansare och publik. Stämningar och känslor som dansarna förmedlar med sina kroppar kan sätta spår i barnens egna kroppar. Det kan kännas ledsamt, oroligt, glatt eller spännande. Det kan också hända att kroppen följer med och reagerar spontant på rörelser, ljud, ljus eller scenografi. Vissa barn kanske bara måste härma de rörelser som sker på scen och det är inte ovanligt att en barnpublik rör sig på ett annat sätt efter föreställningen än innan.
–
Camilla Ljungdahl för Riksteaterns skrift Att öppna nya världar.
Före besöket
-Gå igenom med gruppen vad en dansföreställning är och hur ett besök går till. Läs ovan.
-Bestäm innan vilka regler ni ska hålla gemensamt.
T ex: Stäng av mobilen redan i foajén. Vi går gemensamt till föreställningen både dit och hem. Förstör inte upplevelsen för någon annan. Förringa inte någon annans upplevelser och känslor.
-Försök att besvara de 8 frågorna i informationen, det mår alla bra av.
1. Vad ska jag göra?
2. Var ska jag vara?
3. Vem ska jag vara med?
4. När ska jag göra det?
5. Hur länge ska det hålla på?
6. Vad ska hända sedan?
7. Vad behöver jag ha med mig?
8. Varför ska jag göra detta?
Informationen har du kanske, annars kan du be om den från kultursamordnaren.
-8. Varför ska jag göra detta?
Att uppleva en dansföreställning som barn stimulerar fantasi, kreativitet och emotionell förståelse. Genom rörelse och musik lär sig barn att uttrycka känslor och uppskatta olika kulturer. Föreställningen tränar fokus och kan inspirera till rörelseglädje, skapa förebilder och öppna dörrar till en rikare syn på världen.
-Ofta finns det lärarhandledning till dansföreställningar. Dessa kan man få tag på via din kultursamordnare.
-En dansföreställning kan bearbeta ett tema. Passa på att prata vidare om detta efteråt.
-Det finns alltid en beskrivning av just den föreställning ni ska få uppleva. Läs det tillsammans med gruppen.
Det kanske tillochmed finns en trailer. Titta på den ihop.
Under besöket
-Vissa barn kan tycka att det är olustigt med mörker och höga volymer. Finns det hörselkåpor att ta med sig? Ofta kan man prata med teknikerna före föreställningen och be dem att t ex anpassa ljudet eller ordna med neddimmat belysning ifall det behövs för yngre barn eller barn med NPF-diagnos. Hos många kallas detta för en relaxed performance.
-En dansföreställning kan upplevas som sorgsen, som rolig, varm, kall. Det är ok att uttrycka känslor och engageras med i föreställningen. Att möta obekanta känslor kan kännas olustigt och det kan uttryckas på fler än ett sätt.
-Om det blir oro i gruppen, eller att någon stör för andra kan det behövas stöd från de vuxna som följer med. Då kommer dansarna att be om hjälp.
-Är ni i en teaterlokal eller annan scen kan personalen på plats eventuellt hitta plats för tjocka vinterjackor under den kalla årstiden och att låsa dörren så att de är trygga på sin plats, men försök att lämna värdesaker hemma.
-Det är ok att gå på toaletten eller att ta en paus om man behöver det, men man får inte störa de andra. Vet man med sig att man kan behöva gå ut så kan man sätta sig på kanten nära utgången.
Efter besöket
-Det kan finnas lärarhandledning. Där finns oftast förslag på samtal eller övningar att ha efteråt.
Finns det ingen handledning specifikt för just den föreställning ni ska se kan man med fördel nyttja olika allmänna handledningar.
-Det viktigaste är att ni tar er tid för att prata om vad ni sett ihop. Försök att hålla samtalet öppet så att de inte går att svara med ett enkelt ja eller nej. ”Varför tror ni att svanen Odile hade svarta fjädrar?” istället för ”Såg ni att det fanns en svart svan?”
-Det är bra om medföljande vuxna är neutrala i sina känslor och åsikter tills barnen och ungdomarna fått uttrycka sina. Fokusera sedan på att möta deras tankar i diskussion.
-Även om någon behöver avbryta ett besök eller upplevelse så betyder det inte att man inte har fått en fullgod upplevelse eller att ens sinnen inte är fyllda av intryck.
Inte heller behöver man veta vad man tycker direkt efter en föreställning. Det kan komma långt senare! Och det är ok.
Reaktioner kan komma från barnen eller ungdomarna. Skratt, utrop eller en snyftning. Det är ok att ryckas med. Är man där med mindre barn kan det vara bra att i förväg ha berättat att det är ok att sitta nära en vuxen eller lämna salongen en stund om det känns lite läskigt eller ovant.
Hur vet man innan om det är läskigt? Oftast får skolan information i förväg vad barnen eller ungdomarna ska få vara med om. Ibland finns det även en trailer. Det är jättebra information, som också kan läsas för barnen och ungdomarna.
Tillgänglighet
Hör av er till er kultursamordnare i förväg om det är oklart vilken lokal och hur den är tillgänglighetsanpassad. Behövs det ramp, hiss, rullstolsplats bredvid gradäng, hörselslinga, syntolkning, rwc. Ett annat stöd kan vara att ha med sig hörselkåpor till barn som kan behöva skärma av mot allt för högt ljud.
Glöm inte att man kan känna och tycka olika efter att ha mött konst och kultur. Försök att hålla samtalet öppet och låta barnen och ungdomarnas röster höras.
Ha en fantastisk stund!