Man kan uppleva musik på olika sätt. I sina egna hörlurar, i filmen man ser, på dansgolvet, på torget.
Den här sidan kan hjälpa dig som vuxen att förbereda eleverna inför mötet med musiker och artisterna så att det blir en trygg och fin upplevelse för alla.
Ibland kommer musikerna till skolan eller så får ni åka till en annan lokal för att se föreställningen. Kanske tillochmed ett konserthus!
När eleverna kommer till lokalen så stänger ni av mobilerna, hänger av er jackorna i foajén och passar på att gå på toaletten. Med mindre barn kanske man behöver planera för lite längre tid i foajén för att alla ska hinna gå. Kanske behöver några springa av sig lite energi innan man går in i salongen.
Innan konserten: Kan barnen eller ungdomarna nämna några artister som dom själva lyssnar på? Vilka lyssnar deras vuxna på? Vad lyssnade mormor på då hon var ung?
Före besöket
-Gå igenom med gruppen hur en konsert kan te sig. Läs ovan.
-Bestäm innan vilka regler ni ska hålla gemensamt.
T ex: Stäng av mobilen redan i foajén. Vi går gemensamt till föreställningen både dit och hem. Förstör inte upplevelsen för någon annan. Förringa inte någon annans upplevelser och känslor.
-Försök att besvara de 8 frågorna i informationen. Det mår alla bra av.
1. Vad ska jag göra?
2. Var ska jag vara?
3. Vem ska jag vara med?
4. När ska jag göra det?
5. Hur länge ska det hålla på?
6. Vad ska hända sedan?
7. Vad behöver jag ha med mig?
8. Varför ska jag göra detta?
Informationen har du kanske, annars kan du be om den från kultursamordnaren.
-8. Varför ska jag göra detta?
Att uppleva musik som barn stimulerar kreativitet, känslor och kommunikation. Genom melodier och rytmer lär sig barn att förstå sig själva och andra. Musik tränar koncentration, samarbete och kan väcka glädje. Upplevelsen kan också stärka kulturell förståelse och inspirera barn till egna musikaliska uttryck.
-Ibland finns det lärarhandledning till konserter. Dessa kan man få tag på via din kultursamordnare. Till höger här intill finns det länkar till hur man kan öppna upp samtalet efteråt.
-En konsert/workshop kan bearbeta ett tema. Passa på att prata vidare om detta efteråt.
-Det finns alltid en beskrivning av just den föreställning ni ska få uppleva. Läs det tillsammans med gruppen. Det kanske tillochmed finns en trailer. Titta på den ihop!
Under besöket
-Vissa barn tycker det är olustigt med mörker och höga volymer. Finns det hörselkåpor att ta med sig? Ofta kan man prata med teknikerna före föreställningen och be dem att t ex anpassa ljudet eller ordna med neddimmat belysning ifall det behövs för yngre barn eller barn med NPF-diagnos. Hos många kallas detta för en relaxed performance.
-Precis som med andra konst- och kulturformer så kan det dyka upp känslor i mötet. Kanske speciellt om det är första gången man är på en föreställning/konsert. Musiken känns i kroppen och texterna kanske är både roliga och sorgsna. Ovana känslor kan vara svårt att hantera och reaktioner får komma!
-Ibland kan det behövas stöd från de vuxna som följer med. Då kommer musikerna be om hjälp. Våga lämna över ansvaret för upplevelsen till artisterna. Dom har lång erfarenhet av möten med barn och ungdomar.
-Är ni i en teaterlokal eller annan scen kan personalen på plats eventuellt hitta plats för tjocka vinterjackor under den kalla årstiden och att låsa dörren så att de är trygga på sin plats. Men försök att lämna värdesaker hemma.
-Det är ok att gå på toaletten eller att ta en paus om man behöver det. Men man får inte störa de andra. Vet man med sig att man kan behöva gå ut så kan man sätta sig på kanten nära utgången.
Efter besöket
-Det kan finnas lärarhandledning. Där finns oftast förslag på samtal eller övningar att ha efteråt.
Finns det ingen handledning specifikt för just den föreställning ni ska se kan man med fördel nyttja olika allmänna handledningar. Det viktigaste är att ni tar er tid för att prata om vad ni sett ihop.
-Försök att hålla samtalet öppet så att de inte går att svara med ett enkelt ja eller nej. ”Varför tror ni att hans skor var röda?” istället för ”Såg ni att hans skor var röda?”
-Det är bra om medföljande vuxna är neutrala i sina känslor och åsikter tills barnen och ungdomarna fått uttrycka sina. Fokusera sedan på att möta deras tankar i diskussion.
-Även om någon behöver avbryta ett besök eller upplevelse så betyder det inte att man inte har fått en fullgod upplevelse eller att ens sinnen inte är fyllda av intryck.
Inte heller behöver man veta vad man tycker direkt efter en föreställning. Det kan komma långt senare! Och det är ok.
Tillgänglighet
Hör av er till er kultursamordnare i förväg om det är oklart vilken lokal och hur den är tillgänglighetsanpassad. Behövs det ramp, hiss, rullstolsplats bredvid gradäng, hörselslinga, syntolkning, rwc.
Ett annat stöd kan vara att ha med sig hörselkåpor till barn som kan behöva skärma av mot allt för högt ljud.
Glöm inte att man kan känna och tycka olika efter att ha mött konst och kultur. Försök att hålla samtalet öppet och låta barnen och ungdomarnas röster höras.
I varje kommun finns det en kulturskola. Där kan man lära sig spela olika instrument, ibland finns det orkestrar att vara med i. Har man lärt sig själv eller tillsammans i ett band kan man ta kontakt med ett studieförbund för att höra om man kan låna en replokal eller annat stöd för att fortsätta utvecklas i sitt eget musikskapande. Länets kulturskolor finns länkade i högerspalten. Berätta att dessa finns!
Kontaktpersoner och en liten checklista för tillgänglighet för Gävle konserthus finns i högerspalten.