Författarbesök
Tänk att få träffa en författare. Som har skrivit jättemånga böcker och som dessutom kanske kommer från samma ort som en själv… Många barn och unga drömmer om att bli författare, passa på om tillfälle ges att möta en författare för samtal och workshop!
En författare som är van att prata om sitt skrivande och att hålla i workshop har troligtvis ett bra underlag för upplägg och tidsåtgång. Då kanske det räcker att en pedagog eller två medverkar för att stötta gruppens dynamik tillsammans med författaren. Med yngre barn kan ju alla frågor dyka upp direkt, med äldre barn kanske reflektion kommer långt senare.
Författaren kommer också berätta i förväg om det är något material som behövs finnas på plats. Det kan handla om en halvdag, heldag eller återkommande besök från samma författare. Den informationen har den som bokat samtalet.
Man blir kanske inte en bättre eller ens i längden en lyckligare människa av att läsa böcker, men man blir mera människa.
/Göran Hägg
Före besöket
-Gå igenom med gruppen hur besöket kommer se ut. Se beskrivningen ovan och läs igenom informationen ni fått av kultursamordnaren.
-Bestäm innan vilka regler ni ska hålla gemensamt. T ex: Stäng av mobilen. Vi går gemensamt till biblioteket både dit och hem. Ställ gärna frågor, men prata inte samtidigt som andra. Förstör inte upplevelsen för någon annan. Förringa inte någon annans upplevelser och känslor.
-Försök att besvara de 8 frågorna i informationen. Det mår alla bra av.
1. Vad ska jag göra?
2. Var ska jag vara?
3. Vem ska jag vara med?
4. När ska jag göra det?
5. Hur länge ska det hålla på?
6. Vad ska hända sedan?
7. Vad behöver jag ha med mig?
8. Varför ska jag göra detta?
Informationen har du kanske, annars kan du be om den från kultursamordnaren.
-8. Varför ska jag göra detta?
När barn läser och skriver själva utvecklar de sitt språk, sin fantasi och sitt kritiska tänkande. Läsningen öppnar dörrar till nya världar, idéer och perspektiv, medan skrivandet ger dem verktyg att uttrycka sina egna tankar och känslor. Dessa färdigheter stärker deras självständighet, kommunikationsförmåga och förståelse för sig själva och omvärlden.
-Ibland finns det lärarhandledningar till böcker.
-Läser ni en bok som de även filmatiserat? Passa på att se filmen ihop och jämför!
-Det finns alltid en beskrivning av just det mötet ni ska få eller den workshopen som är planerad. Läs gärna igenom den innan.
Under besöket
-Ska man arbeta med att skriva så kan förutsättningarna vara olika. Alla kanske inte kan läsa och skriva själva ännu. Då finns det andra sätt att arbeta kring berättandet.
-Under en workshop: Författarna är vana pedagoger som kan möta alla barn. Ibland kan det behövas stöd från de vuxna som är med. Då kommer dom be om hjälp.
-Vid besök på bibliotek: Personalen på biblioteket kan hitta en plats för tjocka vinterjackor under den kalla årstiden och att låsa dörren så att de är trygga på sin plats. Men försök att lämna värdesaker hemma.
-Det är ok att gå på toaletten eller att ta en paus om man behöver det. Men man får inte störa de andra.
Efter besöket
-Lärarhandledningen är din vän! Här finns oftast förslag på samtal eller övningar att ha efteråt. Finns det ingen handledning specifikt för just den boken kan man med fördel nyttja olika allmänna handledningar.
-Det är bra om medföljande vuxna är neutrala i sina känslor och åsikter tills barnen och ungdomarna fått uttrycka sina. Fokusera sedan på att möta deras tankar i diskussion.
-Även om någon behöver avbryta ett besök eller upplevelse så betyder det inte att man inte har fått en fullgod upplevelse eller att ens sinnen inte är fyllda av intryck. Inte heller behöver man veta vad man tycker direkt efter. Det kan komma långt senare! Och det är ok.
Glöm inte att man kan stärka barns och ungas läs- och språkutveckling genom olika estetiska uttrycksformer med fokus på berättande. Genom högläsning, drama, bild, film, foto, rörelse, musik. Och det är bland annat vad Litteraturhuset Trampolin arbetar med.
Litteraturhuset Trampolin
I högerspalten finns länkar till Litteraturhuset Trampolins verksamhet och hur de kan stötta arbetet att arbeta kreativt kring berättandet. Bland annat med fortbildning för pedagoger.
Biblioteket – en fantastisk resurs!
Har alla bibliotekskort? Vem har rätt till Legimus (biblioteket för dig som läser talböcker, punktskriftsböcker och e-textböcker)? Behövs det boktips? Biblioteket är en fantastisk resurs för både unga och vuxna. Det är en plats för upptäckter, där alla kan hitta något som passar just dem – oavsett om man är intresserad av fantasy, fakta, poesi eller historia. Genom att besöka biblioteket kan barn och unga få tillgång till en värld av berättelser som stimulerar fantasin och vidgar horisonterna.
Genom att använda biblioteket får barn och unga möjlighet att utveckla sin läsförmåga, sitt ordförråd och sin förståelse för språket. Och genom att prata om böcker, rekommendera varandra och dela sina läsupplevelser får barnen en gemensam förståelse för litteraturens kraft.
Biblioteket som en plats för kreativt skapande
Biblioteket spelar en avgörande roll i att stödja och utveckla barns och ungas skrivande och läsande. Det är en plats där alla kan hitta inspiration och material för sina egna berättelser. Förutom att erbjuda böcker, talböcker och e-böcker finns det även resurser för barn med särskilda behov. För de som har svårt att läsa på traditionellt sätt erbjuder biblioteket tjänster som Legimus, som ger tillgång till talböcker, punktskriftsböcker och e-textböcker.
Det finns också olika stöd och hjälpmedel för att göra biblioteket tillgängligt för barn med andra behov. För barn som kan behöva extra hjälp för att koncentrera sig på läsning eller skrivande, kan hörselkåpor vara en bra lösning för att minska bakgrundsljud. Andra hjälpmedel, såsom särskilda datorprogram för att underlätta skrivande eller skapa bilder, kan också finnas tillgängliga.