Tillbaka

Teater

Den här sidan kommer hjälpa dig att förbereda inför scenkonstföreställningen så att det blir en trygg och fin upplevelse för alla.

I vårt län kan mötet med teater se olika ut. För vissa kan det handla om att åka till en riktig teaterbyggnad, som Folkteatern i Gävle. Till höger finns bildstöd och information om deras lokaler. Men ofta kan teater upplevas mycket närmre hemmet, kanske i en aula, i matsalen eller till och med i klassrummet. Oavsett var det sker, är teater en levande och dynamisk upplevelse som kan göras på många olika sätt.

När ni förbereder er för att gå på teater, är det bra att veta vad ni kan förvänta er. Ibland kanske en skådespelare möter er redan vid entrén och leder in er i salongen, och ibland finns det publikvärdar som visar er var ni kan hänga av er jackorna och var närmaste toalett finns. Det är bra att gå på toaletten innan föreställningen börjar, särskilt om ni är i en teaterlokal utanför skolan. Kom gärna i god tid, så att alla hinner känna sig förberedda innan föreställningen startar.

Om ni ska uppleva teater i klassrummet kan rummet ha anpassats för föreställningen, med bord och stolar om arrangerade i en cirkel eller på annat sätt för att skapa en bättre upplevelse. För vissa barn kan det vara skönt att veta i förväg hur rummet kommer att se ut och var de kommer att sitta. Det kan också vara bra att få möjlighet att smyga in och titta på sittplatsen innan, så att man vet vad man kan förvänta sig och känner sig trygg.

Jag tror på ett vidgat begrepp av ordet förståelse.
Den sinnliga erfarenheten av ordet, gesten och känslan bildar en helhet.
/Suzanne Osten

Vad händer på scenen?
När ni kommer in i teatersalen eller klassrummet kommer ni snart att märka att allting förändras. Teater är inte som en vanlig film eller bok – det är något som händer just då och där, med skådespelarna på scenen. Föreställningen kan vara både spännande och lärorik, och genom teater får ni uppleva olika berättelser, människor och känslor.

Under föreställningen kommer ni att få följa med i handlingen och ibland kanske få tänka på saker på nya sätt. Kanske får ni se karaktärerna lösa problem, hantera konflikter eller ta beslut. Och för många barn och unga handlar det inte bara om att titta – teater kan också vara en interaktiv upplevelse där ni får känna er delaktiga.

Före besöket

-För att mötet ska bli bra och gruppen känna sig trygg behöver man förbereda dem inför teaterbesöket.
Glöm inte att prata om resan till och från lokalen också. Läs ovan.

-Bestäm innan vilka regler ni ska hålla gemensamt.
T ex: Stäng av mobilen redan i foajén. Vi går gemensamt till föreställningen både dit och hem. Förstör inte upplevelsen för någon annan. Förringa inte någon annans upplevelser och känslor.

-Försök att besvara de 8 frågorna i informationen, det mår alla bra av.
1. Vad ska jag göra?
2. Var ska jag vara?
3. Vem ska jag vara med?
4. När ska jag göra det?
5. Hur länge ska det hålla på?
6. Vad ska hända sedan?
7. Vad behöver jag ha med mig?
8. Varför ska jag göra detta?
Informationen har du kanske, annars kan du be om den från kultursamordnaren.

-8. Varför ska jag göra detta?

Att uppleva teater som barn stärker fantasi, empati och förståelse för andra. Genom levande berättelser och uttryck lär sig barn om känslor, relationer och olika perspektiv. Teater tränar koncentration, samspel och kan inspirera till kreativitet. Upplevelsen ger också inblick i kultur och skapar minnen som kan forma deras syn på världen.

-Ofta finns det lärarhandledning till teaterföreställningar. Dessa kan delas ut genom kultursamordnaren.

-Ibland är teaterföreställningen baserad på en bok, eller bearbetar ett specifikt tema. Passa på att prata vidare om detta efteråt. Eller läs boken tillsammans.

-Det finns alltid en beskrivning av just den föreställning ni ska få uppleva. Läs den tillsammans med gruppen. Det kanske tillochmed finns en trailer. Titta på den ihop.

Under besöket

-Vissa barn tycker det är olustigt med mörker och höga volymer. Finns det hörselkåpor att ta med sig? Ofta kan man prata med teknikerna före föreställningen och be dem att t ex anpassa ljudet eller ordna med neddimmat belysning ifall det behövs för yngre barn eller barn med NPF-diagnos. Hos många kallas detta för en relaxed performance.

-Det känns i kroppen då man upplever teater. Kanske speciellt om det är första gången man ser en pjäs. Ovana känslor kan vara svåra att hantera och reaktioner får komma.

-Om det blir oro i gruppen eller att några personer stör för gruppen kan det behövas stöd från de vuxna som följer med. Då kommer skådespelarna be om hjälp.

-Är ni i en teaterlokal eller annan scen kan personalen på plats eventuellt hitta plats för tjocka vinterjackor under den kalla årstiden och att låsa dörren så att de är trygga på sin plats. Försök att lämna värdesaker hemma.

-Det är ok att gå på toaletten eller att ta en paus om man behöver det, men man får inte störa de andra. Vet man med sig att man kan behöva gå ut så kan man sätta sig på kanten nära utgången.

Efter besöket

-Det kan finnas lärarhandledning. Där finns oftast förslag på samtal eller övningar att ha efteråt.Finns det ingen handledning specifikt för just den föreställning ni ska se kan man med fördel nyttja olika allmänna handledningar. Det viktigaste är att ni tar er tid för att prata om vad ni sett ihop.

-Försök att hålla samtalet öppet så att de inte går att svara med ett enkelt ja eller nej. ”Varför tror ni att hennes skor var röda?” istället för ”Såg ni att hennes skor var röda?”

-Det är bra om medföljande vuxna är neutrala i sina känslor och åsikter tills barnen och ungdomarna fått uttrycka sina. Fokusera sedan på att möta deras tankar i diskussion.

-Även om någon behöver avbryta ett besök eller upplevelse så betyder det inte att man inte har fått en fullgod upplevelse eller att ens sinnen inte är fyllda av intryck. Inte heller behöver man veta vad man tycker direkt efter en föreställning. Det kan komma långt senare och det är ok.

Tillgänglighet i teaterupplevelsen
Precis som med andra kulturella upplevelser är det viktigt att se till att alla kan ta del av teaterupplevelsen. Det kan handla om att en teaterlokal är anpassad för rullstolar, att det finns hörselslinga för dem med hörselnedsättning, eller att man får extra stöd för att kunna följa med i föreställningen. Det kan också innebära att det finns särskilda anpassningar för barn med olika behov, till exempel att föreställningen har bildstöd, att skådespelarna använder sig av TAKK eller att det finns möjlighet att gå ut om det blir för mycket intryck.

Det finns också mycket fint beskrivet om mötet med teater i boken ”Att öppna nya världar” som tagits fram av Riksteatern och däri kan man läsa bland annat:

Barnpublik uttrycker känslor mer fysiskt än vuxenpubliken och på ett sätt som vuxna ibland missbedömer. Skratt kan bero på nervositet eller att föreställningen snuddar vid tabun eller pinsamheter, det kan spridas oro i salongen när föreställningen handlar om berörande situationer och starka känslor. Och ibland kan reaktioner i salongen vara riktade mot kamrater, lärare eller själva situationen – inte nödvändigtvis mot föreställningen.

Har du frågor om utbudet ni ska uppleva ta i första hand kontakt med din kommuns kultursamordnare.

Utskriftsvänligt bildstöd kommer snart!

Det finns två aktörer i Kultimera som arbetar för att det ska turnera teater i länet.
Riksteatern Gävleborg och Folkteatern Gävleborg.
Här nedan finns kontaktuppgifter och länkar vidare till deras hemsidor och material.


Riksteatern Gävleborg 

Agneta Svens
Teaterkonsulent
070 – 375 19 94

För dig som lärare

Att öppna nya världar


Folkteatern Gävleborg

Johanna Westlin
Teaterproducent
070-295 27 57

Hemsida Folkteatern Gävleborg

Karta och tillgänglighet