Tillbaka

Museum – Arkiv

Upptäck lokalhistoria och kultur!

Museum och arkiv

Det finns tre regionala museum och arkiv i Gävleborg: Arkiv Gävleborg och Länsmuseet Gävleborg i Gävle samt Hälsinglands museum i Hudiksvall. Den här texten kommer hjälpa dig att möta dem i deras lokaler på ett smidigt sätt.
Kontaktpersoner och en liten checklista för tillgänglighet finns i högerspalten.

Inför besöket

Planera er resa i god tid. Alla tre institutioner ligger cirka 600 meter från tågstationerna i Gävle och Hudiksvall, vilket gör dem lättillgängliga med kollektivtrafik.

Praktiska förberedelser

När ni anländer kommer ni att mötas av en receptionist eller en guide som kommer att ta hand om er under besöket. Museipedagogen visar var ni kan hänga era ytterkläder och lägga ifrån er eventuella matsäckar. I anslutning till garderoben finns toaletter – ett bra tillfälle att fråga om någon i gruppen behöver gå innan visningen börjar.

Museipedagogen leder er till visningens startpunkt och ger en introduktion till dagens tema. Om ni har yngre barn i gruppen kan det vara bra att låta de mest ivriga frågorna, som ”Vad heter du?” eller ”Min pappa heter också det!”, få komma fram innan visningen drar igång på riktigt. Detta skapar en avslappnad och trygg stämning.

Museipedagogerna är vana vid att arbeta med barn i olika åldrar och anpassar sig till gruppens behov. De är skickliga på att fånga barnens uppmärksamhet och hålla deras intresse vid liv. Om något oväntat skulle hända eller om någon i gruppen behöver extra stöd, kan pedagogen be om hjälp från medföljande vuxna.

Allt stort som skedde i världen skedde först i någon människas fantasi.
/Astrid Lindgren

Ofta får ni tillgång till en lärarhandledning som kopplar samman besöket med fortsatt arbete i skolan eller förskolan. Om tiden är knapp kan det räcka med att prata om barnens upplevelser direkt efter besöket. Fråga vad de minns eller vad som överraskade dem mest. Detta ger en fin möjlighet att knyta an till det som fångat deras intresse.

Före besöket

-Mötet med ett museum eller arkiv kan vara både spännande och lite läskigt! Gå igenom med gruppen vad de ska göra och vad som förväntas av dom. Glöm inte att prata om resan till och från också. Läs ovan.

-Bestäm innan vilka regler ni ska hålla gemensamt. T ex: Stäng av mobilen redan i foajén. Vi går gemensamt till museet både dit och hem. Ställ gärna frågor, men prata inte samtidigt som andra. Förstör inte upplevelsen för någon annan. Förringa inte någon annans upplevelser och känslor.

-Försök att besvara de 8 frågorna i informationen. Det mår alla bra av.
1. Vad ska jag göra?
2. Var ska jag vara?
3. Vem ska jag vara med?
4. När ska jag göra det?
5. Hur länge ska det hålla på?
6. Vad ska hända sedan?
7. Vad behöver jag ha med mig?
8. Varför ska jag göra detta?
Informationen har du kanske, annars kan du be om den från kultursamordnaren.

-8. Varför ska jag göra detta?

Att ha tillgång till museer och arkiv ger barn möjlighet att upptäcka historia, vetenskap och kultur på ett engagerande sätt. Det väcker nyfikenhet, stimulerar kritiskt tänkande och ger dem verktyg att förstå världen. Genom att utforska samlingar och berättelser kan barn reflektera över sitt eget arv och inspireras att forma framtiden.

-Ofta finns det lärarhandledningar till visningarna eller utställningarna på museet eller arkivet.

-Vissa museer har också inspelade lektioner som är perfekt att se ihop innan för att förbereda besöket.

-Det finns alltid en beskrivning av just den utställning ni ska få uppleva. Läs gärna igenom den innan.

Under besöket

-Det kan kännas spännande och ovant med nya dofter, mystiskt ljus och kanske olustiga berättelser.

-Det kan kännas skönt med hörselkåpor för vissa, även om ljudet inte blir högt. Att ha huvan över huvudet kan hjälpa att skärma av några av uttrycken. Vissa kanske tillochmed behöver avbryta visningen och gå till ett lugnt rum. Prata med personalen.

-Personalen som tar emot er är vana pedagoger som kan möta alla barn. Ibland kan det behövas stöd från de vuxna som följer med. Då kommer dom be om hjälp.

-Personalen på museet eller arkivet kan hitta en plats för tjocka vinterjackor under den kalla årstiden och att låsa dörren så att de är trygga på sin plats. Men försök att lämna värdesaker hemma.

-Det är ok att gå på toaletten eller att ta en paus om man behöver det. Men man får inte störa de andra.

Efter besöket

-Lärarhandledningen är din vän! Här finns oftast förslag eller övningar att ha efteråt.

-Finns det ingen handledning specifikt för just den utställningen kan man med fördel nyttja olika allmänna handledningar.

-Det viktigaste är att ni tar er tid för att prata om vad ni sett ihop. Försök att hålla frågorna öppna så att de inte går att svara med ett enkelt ja eller nej.

-Det är bra om medföljande vuxna är neutrala i sina känslor och åsikter tills barnen och ungdomarna fått uttrycka sina. Fokusera sedan på att möta deras tankar i diskussion.

-Även om någon behöver avbryta ett besök eller upplevelse så betyder det inte att man inte har fått en fullgod upplevelse eller att ens sinnen inte är fyllda av intryck. Inte heller behöver man veta vad man tycker direkt efter en föreställning. Det kan komma långt senare! Och det är ok.

Vad händer om något går sönder?

Det är såklart viktigt att vara försiktig, men om något trots allt skulle gå sönder är museer och arkiv försäkrade. Om ni har barn med extra spring i benen eller yviga armar kan det vara bra att ha en vuxen nära till hands för att stötta och lugna. Genom att tillsammans skapa en trygg och lugn miljö kan ni se till att alla får en givande och minnesvärd upplevelse.

Varmt välkomna till museerna och arkivet i Gävleborg!

Har du frågor om utbudet ni ska uppleva ta i första hand kontakt med din kommuns kultursamordnare.

Utskriftsvänligt bildstöd kommer snart!

Arkiv Gävleborg

Sofia Hedén
Arkivarie
Arkiv Gävleborg
070-555 87 97

Hemsida Arkiv Gävleborg

Beskrivande film om arkivet

Länsmuseet Gävleborg

Elisabet Olinder
Museipedagog
Länsmuseet Gävleborg
073-920 13 71

Hemsida Länsmuseet Gävleborg

Text för skolor

Karta och tillgänglighet

Hälsinglands museum

Cecilia Olsson
Museipedagog
Hälsinglands museum
070-372 89 52

Hemsida Hälsinglands museum

Lärande

Adress och tillgänglighet