Runt om i världen finns platser som anses ha så stort värde att de av Unesco utsetts till Världsarv. Av alla drygt 1000 utsedda platser finns det 15 världsarv i Sverige och i vårt län ligger ett av dem; Världsarvet Hälsingegårdar som består av 7 utvalda gårdar. Världsarvet Hälsingegårdar är det bästa exemplet i världen för att se bönders byggande av stora hus och salar enbart för fest. Det fantastiska inredningsmåleriet med färgrika schabloner, landskapsbilder och marmoreringar, förgyllde inte bara husen, salarna och sängstugorna utan även livet för människorna som levde i Hälsingland. Världsarvet Hälsingegårdar är med sina unika värden viktiga för hela mänskligheten och bidrar till förståelse för hur inredning och utsmyckning är viktiga ingredienser i livet. Att kalas, mat och musik berikar. Genom utsmyckningarna fick målarna en självklar status, tack vare bönder som hade modet att satsa på det storslaget vackra – inte bara det nödvändiga. Ingen annanstans i världen har bönder byggt så stort bara för fest och dessutom dekorerat sina hus med fantastiska utsmyckningar och målerier. Det är därför världsarvet Hälsingegårdars egentliga namn är Decorated Farmhouses of Hälsingland.
Men varför är det viktigt att vi bevarar vissa platser och föremål? I en värld där kulturarv hotas av krig, klimatförändringar och ibland okunnighet, blir det än mer betydelsefullt att skydda det som är mänsklighetens gemensamma minne och det är därför som Världsarvskonventionen finns – för att gemensamt skydda och bevara världsarven nu och för framtida generationer.
Möten med världsarvet
Det finns många sätt att upptäcka vårt världsarv. På Länsmuseet Gävleborg eller Hälsinglands museum kan barn och ungdomar ta del av föremål och rum som speglar livet på Hälsingegårdarna.
Nu finns också en ny lärarhandledning riktad till alla stadier och i stort alla ämnen. (Som pdf till höger)
De yngre barnen kan läsa boken En by världen – förr i tiden av Anna-Clara Tidholm, som också har en lärarhandledning. Den finns som pdf till höger.
Men det allra finaste sättet att uppleva världsarvet på är att besöka de sju världsarvsgårdarna; Bortom Åa, Bommars, Kristofers, Gästgivars, Jon-Lars, Pallars och Erik-Anders. Att få kliva in i festsalen och känna dofterna från förr. För att göra detta möjligt är det bra att planera i förväg. Kanske måste ni ta tåg eller buss längre sträckor, och när ni väl kommer fram, är det bra att ha en guide som visar er runt.
Det finns två världsarvspedagoger från Hälsinglands Museum och Länsmuseet Gävleborg som kan komma med ut till gårdarna eller klassrummet för att berätta om världsarv och världsarvet Hälsingegårdar. Har Ni ett bokat besök på en av Världsarvsgårdarna, se till att förbereda barnen och ungdomarna på vad de kommer att uppleva. Förklara hur resan kommer att gå till, var och om toaletter finns och om det går att fotografera.
Precis som med andra skolutflykter kan det vara bra att skicka med en lista på vad barnen får ta med sig, eller vad de ska lämna hemma. Det gör det enklare för alla att släppa oron och förbereda sig inför upplevelsen.
Före besöket
-Hur möter man en världsarvsgård? Prata igenom besöket innan. Läs ovan.
-Bestäm innan vilka regler ni ska hålla gemensamt. T ex: Stäng av ljudet på mobilen, men fota gärna (utan blixt). Vi åker gemensamt till världsarvsgården både dit och hem. Förstör inte upplevelsen för någon annan. Förringa inte någon annans upplevelser och känslor.
-Försök att besvara de 8 frågorna i informationen. Det mår alla bra av.
1. Vad ska jag göra?
2. Var ska jag vara?
3. Vem ska jag vara med?
4. När ska jag göra det?
5. Hur länge ska det hålla på?
6. Vad ska hända sedan?
7. Vad behöver jag ha med mig?
8. Varför ska jag göra detta?
Informationen har du kanske, annars kan du be om den från kultursamordnaren.
-8. Varför ska jag göra detta?
Att möta ett av UNESCO:s världsarv som barn ger en unik förståelse för vår gemensamma historia och kulturarv. Det stärker respekten för mångfald och vikten av att bevara natur- och kulturarv. Genom dessa möten lär sig barn om globala samband, värdet av samarbete och får inspiration att själva bidra till en hållbar framtid.
-Världsarvet Hälsingegårdarna har en ny lärarhandledning. Där finns förslag på hur ni kan arbeta med världsarvet i flera skolämnen och i alla stadier!
Den finns länkad i högerspalten.
-Titta gärna in på Världsarvets Hälsingegårdars webb www.varlsdarvethalsingegardar.se innan besöket. Vill ni fördjupa er i de världsarv som finns i Sverige gå då gärna in på www.worldheritageinsweden.se
Se högerspalten för fler länkar!
Ett annat tips är att titta på några av de filmer som finns om världsarv och om världsarvet Hälsingegårdar. Kanske är en film från just den gård som ni ska besöka bra att se innan.
-Det finns alltid en beskrivning av just den visningen och gård ni ska få uppleva. Läs gärna igenom den innan.
Under besöket
-Det kan kännas läskigt eller obehagligt med nya dofter, mystiskt ljus och kanske obehagliga berättelser. Det kan kännas skönt med hörselkåpor för vissa, även om ljudet inte blir högt. Att ha huvan över huvudet kan hjälpa att skärma av några av uttrycken.
-Vissa kanske till och med behöver avbryta visningen och gå till ett lugnt annat rum. Prata med personalen.
-Världsarvspedagogerna som tar emot er är vana pedagoger som kan möta alla barn. Ibland kan det behövas stöd från de vuxna som följer med. Då kommer dom be om hjälp.
-På världsarvsgårdarna är det inte säkert att det finns plats för ryggsäckar med möjlighet att låsa dörren så försök att lämna värdesaker hemma.
-Det är ok att gå på toaletten eller att ta en paus om man behöver det. Men man får inte störa de andra. Gästgivars och Erik-Anders har handikapptoalett. Jon-Lars och Pallars har ingen offentlig toalett.
Efter besöket
-Det är viktigt att ni tar er tid för att prata om vad ni sett ihop. Försök att hålla samtalet öppet så att de inte går att svara med ett enkelt ja eller nej.
-Det är bra om medföljande vuxna är neutrala i sina känslor och åsikter tills barnen och ungdomarna fått uttrycka sina. Fokusera sedan på att möta deras tankar i diskussion.
-Även om någon behöver avbryta ett besök eller upplevelse så betyder det inte att man inte har fått en fullgod upplevelse eller att ens sinnen inte är fyllda av intryck. Inte heller behöver man veta vad man tycker direkt efter en föreställning. Det kan komma långt senare! Och det är ok.
Tillgänglighet
De sju gårdarna är tyvärr inte anpassade för rullstolar och det är höga smala trappor i husen.
- På Bortom Åa, Kristofers, Gästgivars och Erik-Anders går det ändå bra att komma in på bottenvåningarna.
- Gästgivars och Erik-Anders har rwc.
Fråga gården eller världsarvspedagogerna om lösningar för barn med funktionsvariationer, eller om det är något ni bör vara särskilt uppmärksamma på.
Kliv in i Världsarvet Hälsingegårdar och upptäck en bit av vår gemensamma historia!