Dubbelgångare och förändringsföremål

CILLA BERG
Skapande skola och medskapande process inom bild och form

Vi använder snabba varianter av papier maché för att göra nya tolkningar av vanliga ting. Vi låter föremålen gå igenom en förvandlingsprocess och skapar en sorts dubbelgångare som sedan kan bli rekvisita i en koreografi.

Tidsåtgång: Två tillfällen om ca 1,5 timme per gång.

Tillfälle 1: Jag har med mig ett antal föremål av blandad karaktär. Alla får tilldelat sig varsitt föremål och tillverkar en kopia eller en tolkning av det. Målet är inte att det ska bli så likt som möjligt, utan att föremålet ska genomgå en förvandling från vanlig sak till skulptur/rekvisita/sceniskt attribut. Exempelvis kan en liten sak förstoras upp, något slätt och glansigt få en skrovlig yta, ett poröst material bli en solid form.

Tillfälle 2: Vi tittar på våra nästan färdiga föremål och funderar på vad vi kan använda dem till. Vi hittar på en rörelse, så att det blir en handling som går att göra med föremålet. Tex ha det på sig, låtsas dricka ur det, hålla det i handen, etc. Vi gör klart föremålet utifrån tanken att det ska gå att använda med eller på kroppen.

Vi avslutar med att snabbt sätta ihop de olika rörelserna till en gemensam “koreografi” med föremålen. Detta moment blir en slags avslutningsceremoni.

 

Om konstnären:

Cilla Bergs konstnärliga verksamhet består främst av skulptur och performance. Hon är intresserad av rituella beteenden, i synnerhet funktionen av föremål i dessa, och konstens potential att skapa liknande psykologiska processer av transformation och affirmation. Hon utforskar föremåls agens, dvs vad vi tror om dem: vad de kan göra och ha för roll. Det skulpturala arbetet rör sig mellan scenografiska objekt som är gjorda för att användas och kan vara rekvisita i performance, till skulpturer som står för sig själva och uppbär en egen performativitet. Hon arbetar bland annat med papier maché och självtorkande lera, textil, färg, lack och saker hämtat från naturen, tex grenar och stenar.

Kontaktuppgifter

Erik Anderman

verksamhetsutvecklare – konst

072 575 31 68

erik.anderman@regiongavleborg.se

Pressbilder

Medverkande: Cilla Berg

Hemsida: www.cillaberg.com

Teknisk information

Material: Vi stämmer av innan vad som finns på skolan som kan användas och vad jag behöver ha med mig.
– Kartong och papper ur återvinningen på skolan.
– Klister som jag har med mig eller tillverkar på plats om möjligt
– Färg; tex vattenfärg, ritkol, blyerts, temperamix, akryl.
– Papperstejp, snöre, silvertejp

Lokalbehov: Ett rum som tål lite kladd och har tillgång till vatten. Jättebra om det finns tillgång till torkskåp.

Pris: 9200 inklusive visst material, + moms och reseersättning. Viss materialkostnad kan tillkomma om jag behöver tillhandahålla färg och papper.

Antal deltagare: Hel eller halvklass beroende på lokalens storlek.

Pedagogisk resurser: Medföljande pedagog från skolan behövs.

Målgrupp: Årskurs 1-9