Den som lämnar flocken blir uppäten av vargar

TEATER GYLLENE DRAKEN
En föreställning om konflikten mellan att välja sitt eget liv och förväntningar från familj och kompisar

Fikret har flyttat från sin lilla by i Turkiet till en ny by i Sverige – Alby. Han längtar tillbaka, där var allt tryggt och bra och problemfritt. Det är i alla fall så han minns det. I Sverige är det ett liv med en ny skola, nya vänner, nya värderingar, nya intressen och nya drömmar: teater, musik och kärlek. Drömmar som går på tvärs mot pappas förväntningar: ”Den som lämnar flocken blir uppäten av vargen”.

I föreställningen får vi möta vardagen i barndomens Turkiet och tonåren i Alby. Fikrets föräldrar. Pappan som lämnade fattigdomen och kämpade med dubbla arbeten i ett nytt land för att skapa ett bättre liv för sin familj. Mamman som blev bortgift som 14-åring och som födde sex barn, varav två dog i fattiga förhållanden. Vi möter även gemenskapen i kompisgänget men det är också en värld av våld och kriminalitet.

Fikret Çeşmeli gestaltar sin egen uppväxt och spelar alla roller. I föreställningen får han göra det som han kämpade för som ung – att få spela teater och spela på instrumentet som han vid 7 års ålder blev förhäxad av den turkiska lutan bağlama!
“Jag vill göra den här föreställningen för att jag ungdomarna för jag vill inte att de ska göra samma misstag som jag när jag var i deras ålder. Jag hamnade i slagsmål och var nära att bli medlem i ett kriminellt gäng. Istället vill jag uppmuntra till att våga säga emot och kämpa för sina drömmar. Jag tror att många kommer att känna igen sig i föreställningen. “

Trailer

Kontaktuppgifter

Teaterkonsulent
Agneta Svens

Riksteatern Gävleborg
Box 857
801 31 Gävle

Telefon: 070 – 375 19 94

Mail: agneta.svens@riksteatern.se

Pressbilder

Period: vecka 37
Pris skolföreställning: 7 000 kr 
Pris för 2 st föreställningar samma dag och lokal:
12 000 kr

Teater Gyllene Drakens hemsida 

Manus: Fikret Cesmeli
Regi: Michael Cocke
Scenografi: Katrin Brännström
Musik: Fikret Cesmeli
Maskör: Janina Rolfart

Teknisk information

Målgrupp: 11 – 15 år
Publikantal: 80 personer
Spelyta: 4 x 4 meter
Takhöjd: 3 meter
El: 2 x 10 Amp
Speltid: 60 minuter inkl. samtal
Bygg/rivtid: 2/1 timme
Bygg och bärhjälp: Ja tack, en person
Mörkläggning: Ej nödvändigt
Medverkande: en skådespelare