Lärande genom konst och kultur

Om, med, i och genom.

Vad konst och kultur får för roll i skolan beror på vad vi har för förväntningar. Samma konstverk kan användas för flera olika sorters lärande, beroende på hur vi närmar oss det.

Lärande i relation till konst kan delas in i fyra olika aspekter: lärande om konst, lärande konst, lärande med konst och lärande genom konst. I lärandet genom konst finns plats för det obegripliga, det magiska och existentiella. Där kan vi tolka fritt – och lära oss om oss själva.

Lärande om konst ger kunskap som namn på olika författare och konstnärer, årtal och epoker. Kunskap om konst är allmänbildande och kulturbärande. Kulturell kanon och ett gemensamt kulturarv baseras på lärande om konst. Ju mer vi känner till, desto fler nyanser och detaljer kan vi själva uppfatta. Ju mer vi vet desto fler sammanhang kan vi urskilja. Detta kallas ibland för den fostrande aspekten av estetiskt lärande.

Lärande med konst tar estetiska uttryck till hjälp för att ge kunskaper om något annat.
Årets månader med hjälp av en melodi, en teaterföreställning om förintelsen och att dansa molekylers sammansättningar är exempel på lärande med konst. Flera olika sinnen samverkar, vilket gör att det kan vara lättare att ta till sig och komma ihåg kunskapen. Detta kallas ibland för den stödjande aspekten av estetiskt lärande.

Lärande i konst ger oss möjlighet att själva uttrycka oss konstnärligt. Vi lär oss spela instrument, sjunga i stämmor, läsa noter; vi tränar färglära och att rita perspektiv. När vi övar upp vår egen skicklighet ökar vi samtidigt förståelsen för konstformen och förmågan att urskilja nyanser. Att behärska ett konstnärligt uttryck skapar ofta större intresse för andras konst och ger oss bättre förutsättningar för delaktighet. Eget skapande ger plats för känslor och tankar, frågor och funderingar som är svåra att formulera på annat sätt. Att lära sig metoder för eget skapande ingår i det vad som ibland kallas för ett subjektivistiskt lärande.

Lärande genom konst utgår från den personliga upplevelsen. Det som är unikt med konst är att den inte har något facit, utan speglar tillbaka något om oss själva, när vi möter den. Det betyder att det finns lika många sanningar om ett konstverk som det finns personer som möter det. Med den personliga upplevelsen kommer möjligheten att upptäcka vem vi själva är i relation till andra, till samhället, till samtiden. Lärande genom konst består i att koppla samman det inre med det yttre, att läsa av och förstå olika tecken för att göra personliga reflektioner. Att förstå konst är att förstå sig själv, världen och sin position i världen. Genom att pröva sig själv mot någonting tolkningsbart tränas fantasi och uppfinningsrikedom.
 

Allt stort som skedde i världen skedde först i någon människas fantasi.
/Astrid Lindgren

Anna Berg frilansar som dramaturg, föreläsare och kursledare. Utbildad vid Dramatiska Institutet, dramatiker-/dramaturgutbildningen. Arbetat på bl a Regionteater Väst, Riksteatern, Dramaten, Backa Teater, Den Nationale Scene i Bergen, Teater Halland, Hagateatern och Teater Jaguar. Har även arbetat som utredare och utvecklingsledare på Göteborgs Stads kulturförvaltning och är sedan 2014 kursledare för Lärare ser på scenkonst tillsammans med Erika Isaksson på Backa Teater.