Wanja Djanaieff och hennes tjugotvå älsklingsfärger

HäLSINGLANDS MUSEUM 15 MAJ — 3 OKT
Utställningen visar allt det som Wanja Djanaieff var med om att släppa in i svensk design- och modevärld under 1960- och 70-talet.

Wanja Djanaieff – en av Sveriges mest inflytelserika textilformgivare. Under en karriär som sträcker sig över nästan 60 år har hon verkat som kläddesigner, textilkonstnär, professor, scenograf. Hon har varit designchef för NK Designgrupp, för Strömma och Almedahls, hon var en av Svenska Designbyråns grundare.

Utöver detta har hon också engagerat sig för hållbar utveckling inom textilindustrin och forskat om användningen av hantverkstekniker och lin. Ett engagemang som har bidragit till hemslöjdens förnyelse och ökat kunskapen om kulturarvets betydelse för samtida formgivning.

Wanja Djanaieff har också förankring i Hälsingland genom olika uppdrag, hon fick uppdraget att designa kostymerna till Träteaterns föreställningar ”Ingen som jag” och ”Trollflöjten”.

Utställningen är relativt omfattande och sträcker sig över museets entréplan och första våning. Vi visar skisser, kläder och mönster som blivit ikoniska för en epok. En retrospektiv färd genom en epok av optimistisk form- och färgglädje. Allt det som Wanja Djanaieff var med om att släppa in i svensk design- och modevärld under 1960- och 70-talet.

Utställningen visas fredagar 14.30 och lördagar 13.30. För bokning av gruppvisningar se https://halsinglandsmuseum.se/besok/gruppvisningar/

Kontaktuppgifter

reception@halsinglandsmuseum.se  0650-196 01