Digitalt seminarium: Att berätta för barn och unga

19 oktober, 2020

Den 12 november mellan kl. 9-12 bjuder Litteraturhuset Trampolin i samarbete med Region Gävleborg in till ett digitalt seminarium med spännande föreläsningar! Det är kostnadsfritt och riktar sig till bibliotekarier, pedagoger och andra kulturutövare som arbetar med barn. Seminariet sänds live i Teams under aktuell dag och vi skickar ut en länk med inloggning till din mejladress senast den 10 november. Det kommer att finnas möjlighet att ställa frågor till föreläsarna via en chattfunktion men ni kan också deltaga bara genom att lyssna. Kolla in vårt spännande program här nedan!

Anmäl dig till seminariet här senast den 9 november.

Programpunkter

9.00 – 9.15 HEJ OCH VÄLKOMNA! Frida Olsson rapartist, journalist och radiopratare är dagens värd och inleder dagens seminarium med en reflektion över berättandets betydelse och ordens magi.

9.15 – 10.00 BERÄTTELSER SOM ENGAGERAR Ylva Hällen är programledare, producent och författare med över 20 år i TV-branschen. I barnprogrammen Minimello, Superlördag och Ylvania har hon skapat magiska världar med hjälp av barns egna idéer, toarullsfigurer och delaktighet. Hur når man genom rutan och skapar engagemang, intresse och inspiration för läs-
och skaparlust?

10.00-10.10 BENSTRÄCKARE

10.10 – 10.40 EN RIKTIG KIOSKVÄLTATRE (språk Engelska) Anete Melece är filmregissör, illustratör och författare med rötter från Lettland och nu bosatt i Zürich. 2013 kom hennes kortfilm The Kiosk. Filmen har visats och prisats över hela världen och handlar om Olga som bor i en kiosk men fantiserar om fjärran stränder. Berättelsen om Olgas kiosk omarbetades till en bilderbok, Kiosken som kom ut på svenska 2020. Hur skiljer sig berättandet åt i animerad film jämfört med bilderboksberättande och vad är det i berättelsen om Olga som gjort att den blivit så omtyckt? 

10.40 – 11.10 OLGAS KIOSK – ETT LITTERATURPROJEKT Litteraturhuset Trampolin berättar om sitt litteraturprojekt för förskolan som inspirerats av bilderboken Kiosken av Anete Melece. Hur kan man levandegöra berättelsen om Olgas kiosk genom rekvisita, musik, drama och skapande? 

11.10 – 11.50 BILDERBÖCKER SOM ROAR OCH OROAR Erik Titusson är förlagschef på Lilla Piratförlaget och Gilla böcker som ger ut böcker för barn och unga. Förlaget vill ge ut böcker som ”roar och oroar, väcker känslor och stannar kvar”. Hur går en sådan process till? Varför är det bra att bli oroad av en bok och vilka berättelser har verkligen stannat kvar?
Frida Olsson intervjuar och väver in publikens frågor.

11.50 – 12.00 AVSLUTNING Frida Olsson och Litteraturhuset Trampolin avrundar dagen.

Anmäl dig till seminariet här senast den 9 november.

Vid frågor kontakta Ingeborg Wasserman Westlin, verksamhetsutvecklare på Litteraturhuset Trampolin: ingeborg.westlin@sandviken.se, 026-241609.

Foto 1: Stefan Tell
Foto 2: Litteraturhuset Trampolin
Foto 3: Anna-Lena Ahlström